НОВИНИ


Кърт Кембъл: Китай е най-голямото предизвикателство в историята на САЩ, по-голямо от Студената война

4 2410 19.09.2024
Кърт Кембъл: Китай е най-голямото предизвикателство в историята на САЩ, по-голямо от Студената война
БГНЕС

Китай е най-голямото предизвикателство в историята на САЩ, по-голямо от Студената война.


Това изтъкна вчера вторият дипломат на САЩ Кърт Кембъл, като настоя Европа да показва повече твърдост спрямо Пекин, информира Франс прес.

 

Кембъл, помощник държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън и отдавнашен пропагандист на теорията за преориентиране на американската външна политика към Азия, призова също и за повече инвестиции в ключовите технологии на фона на китайските постижения.



"Ясно е, че става дума за най-голямото предизвикателство в нашата история", категоричен бе той пред Комисията по външни работи на Камарата на представителите на американския Конгрес. "Честно казано, Студената война бледнее на фона на китайското предизвикателство", отбеляза той.

 

"Това не е само военен въпрос, така е във всички области. Така е в глобалния Юг, така е по отношение на технологиите. Трябва да увеличим усилията си във всички области", настоя той.

 

САЩ са обвинявали Китай и в подкрепа за руските военни усилия в Украйна. Но за санкции по този повод срещу китайски предприятия "ще имаме нужда от повече подкрепа", уточни Кембъл, който повдигна този въпрос по време на посещения в Европа.

 

Лин Цзян, говорител на китайското външно министерство, коментира днес, че изявлението на Кембъл "пренебрегва фактите" и преувеличава "така наречената заплаха, която представлява Китай, като подтиква към конфронтация между лагерите".



"САЩ анализират международната ситуация и дефинират отношенията САЩ-Китай в перспектива на стратегическа конкуренция, погрешно смятайки Китай за своето най-голямо предизвикателство", допълни той. "Китай приканва САЩ да изоставят манталитета си на игра с нулев резултат от времето на Студената война, да спрат да разпространяват теорията за така наречената китайска заплаха и да спрат да представят във фалшива светлина стратегическите намерения на Китай", каза още той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама