НОВИНИ


Юлиян Попов: В сферата на водите едната ръка не знае какво прави другата

0 2371 19.09.2024
Юлиян Попов: В сферата на водите едната ръка не знае какво прави другата
Бившият екоминистър Юлиян Попов Стопкадър: bTV

"Урсула фон дер Лайен направи своя избор. Мисля, че получихме един добър ресор. В светлината на доклада на Марио Драги се набляга именно върху иновациите. Европейската конкурентоспособност не е на равнището, на което бихме искали да бъде."


Това мнение изрази в ефира на предаването "Лице в лице" по bTV бившият екоминистър и доскорошен кандидат за еврокомисар Юлиян Попов.

 

"Тя (бел. ред. Урсула фон дер Лайен) е много добър управител. Знае се за нея, че управлява много сериозно. Тя е човечна фигура. Това, което гледа, е индивидуалността на човека. Ние се намираме в криза, във военна ситуация. ЕС се справя изключително добре в тази криза, но трябва да се справя още по-добре. Много важно е този екип да бъде добре организиран. Но той трябва да бъде и политически добре балансиран. За мен лично беседването с Фон дер Лайен протича доста спокойно", изтъкна той.

 


Запитан защо се стига до ситуациите на безводие в страната, Попов отговори, че безводие има постоянно.

 

"Това, което виждаме, е комбинация на множество фактори, които тази година стигнаха върхова позиция. Тази година имаше суша. Тези населени места, които са в голяма степен са зависими от течащата вода, са по-зависими. Има ВиК-та, които губят над 90% от водата", отбеляза бившият екоминистър.

 

"Искам да отправя призив към всички политици да се карат малко и по въпроса за водата. Водният проблем е комплексен. Има случаи, в които водите са управляват много добре. Има свръхконсумация, която е сезонна. Това има значение за крайморските градове. На други места има други проблеми", каза още експертът.



По думите му в сферата на водите едната ръка не знае какво прави другата.

 

"Има проблеми на водите, които имат нужда от малки инвестиции, има и такива, които имат нужда от солидни инвестиции. МОСВ играе в огромна степен ролята на стратегически център, но МОСВ не отговаря за ВиК-тата. През министерството минават европейски средства, но ведомството не управлява директно ВиК-тата. Нямаме координирана политика, трябва да се осигурят инвестиции", смята той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама