НОВИНИ


Решено: Антон Славчев остава начело на Комисията за противодействие на корупцията

9 2382 19.09.2024
Решено: Антон Славчев остава начело на Комисията за противодействие на корупцията
Антон Славчев БГНЕС

Депутатите решиха, че Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия.


Предложението той да бъде освободен заради липса на прозрачност и неизпълнение на съдебни решения беше подкрепено от повечето гласували депутати, но не събра мнозинство от две трети. "Против" гласуваха ГЕРБ-СДС, групата на ДПС, оглавявана от Делян Пеевски, и част от БСП.

 

Преди да гласуват около пет часа депутатите обсъждаха дали Славчев да бъде освободен от длъжност като изпълняващ функциите на председател и член на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.  



Искането за отстраняването му беше подписано от парламентарните групи на ПП-ДБ, "Възраждане" и от независимите депутати от разпадналата се група на "Величие".

 

При гласуването в пленарната зала предложението бе подкрепено също само от депутатите на ПП-ДБ, "Възраждане" и нечленуващи в ПГ - 95 гласа, докато ГЕРБ и ДПС защитиха оставането на поста на Славчев (91 "против" и 8 "въздържали се").

 

От ИТН не участваха в гласуването. За да бъде успешно то, следваше да се осигури конституционно мнозинство от две трети, а именно - минимум 160 гласа.

 

Дебатите бяха прекъсвани, чуха се взаимни обвинения за сфери на влияние. 

 

Разискванията, които някои от народните представители определиха като срамен дебат, включваха нападки и обвинения за наглост, конфликт на интереси и опъване на чадъри към различни депутати, припомняния за предишно редовно правителство.



По предложение на ДПС времето на Народното събрание беше удължено до окончателното гласуване.

 

След спор между депутатите от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за необходимото мнозинство за приемане на решението, председателят на НС Рая Назарян заяви, че според приетите разпоредби е необходимо освобождаването да бъде гласувано със 160 гласа.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама