НОВИНИ


Израел предложи сделка, включваща освобождаването на заложниците, в замяна на възможността Яхия Синуар да напусне Газа

1 2558 19.09.2024
Израел предложи сделка, включваща освобождаването на заложниците, в замяна на възможността Яхия Синуар да напусне Газа
Лидерът на Хамас Яхия Синуар БГНЕС

Израел е предложил сделка, включваща освобождаването на всички заложници в ивицата Газа в замяна на възможността лидерът на Хамас Яхия Синуар да напусне Газа безопасно и сраженията да бъдат прекратени, предадоха израелски медии, цитирани от Франс прес.


Според обществената телевизия Кан предложението ще включва също така освобождаване на палестински затворници и нова система на управление в Газа, но медията не даде подробности.

 

Представител на израелските власти е потвърдил пред в. "Таймс ъв Израел", че посредникът между семействата на заложниците и правителството Гал Хирш "е представил плана на американците, които трябвало да го предадат на "арабски официални лица", чиято самоличност не разкри.



САЩ, заедно с Катар и Египет, са една от трите държави, които посредничат между Израел и Хамас. Лидерът на радикалното терористично формирование Яхия Синуар, който не се е появявал публично от една година, е един от най-издирваните от Израел хора и е смятан за организатор на нападението от 7 октомври.

 

На пресконференция днес говорителят на израелския кабинет Давид Менцер не отговори на въпрос за информацията, публикувана от двете медии. Той припомни по-ранни декларации, в които призоваваше международната общност да окаже натиск върху Хамас да направи отстъпки, за да се постигне споразумение.

 

"Всеки, който иска да допринесе за освобождаването на нашите заложници, трябва да окаже натиск върху убиеца Синуар, а не върху премиера на държавата Израел", категоричен бе Менцер.

 


Припомняме, че на 7 октомври бойци на Хамас извършиха безпрецедентна атака, в резултат на която от израелска страна загинаха 1205 души, предимно цивилни, според преброяване на АФП, основано на израелски официални данни. В него се включват и заложниците, починали или убити в плен в ивицата Газа.

 

От 251 души, отвлечени по време на нападението, 97 все още са задържани в Газа, като 33 от тях са обявени за мъртви от израелската армия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама