БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Около 13 000 българи всеки месец си купуват инвестиционно злато

10 6716 20.09.2024
Около 13 000 българи всеки месец си купуват инвестиционно злато
Инвестиционно злато

Средно около 13 000 българи всеки месец си купуват инвестиционно злато. Най-предпочитани са златните кюлчета, които имат превес над монетите. 2/3 от хората се насочват именно към кюлчетата.


Това казва Макс Баклаян - шеф на компанията за търговия с инвестиционно злато и сребро и обмен на валута „Тавекс“. Тя държи около 75% от пазара.

 

Най-много се търсят кюлчетата от една тройунция (31,10 грама), от 50 грама и от 100 грама. Цените им са съответно (към дата 16 септември) 4699 лева, 7546 лева и 14 946 лева.

Златото продължава да поскъпва

 

По-големите кюлчета се търсят заради по-изгодната им цена – надценката над борсовата стойност е по-малка.

Възраст

 

Купуват хора от различни възрастови групи – от 20- до 70-годишните. Но търговците са забелязали, че колкото по-възрастен става човек, толкова повече злато е склонен да купи.

 

От една страна това се дължи на по-големите финансови възможности.
От друга страна с напредване на възрастта хората залагат на по-сигурно и се насочват към по-нискорискови активи като златото.

 

„Функцията на златото е да осигури сигурност. Но във времена, в които дългът на всички правителства расте толкова бързо, златото не само предлага възможност да съхраните спестяванията си, но и дава допълнителна доходност, тъй като целият свят, включително централните банкери, започват да се насочват към него.

България се нарежда на трето място в Европа по купуване на злато

 

Добивът на инвестиционно злато е стабилно, докато търсенето се е повишило над 6 пъти за 7 години. От една страна имате стабилно предлагане, а от друга търсене, което експлодира, това значи, че се вдигат цените. Така че златото не само ще съхрани покупателната способност, а ще донесе допълнителна възвръщаемост“, коментира Баклаян пред "Телеграф".

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама