НОВИНИ


Икономистът Г. Ангелов: Интересът към изборите на българите в чужбина намалява, не гледат на страната ни като на алтернатива

9 2292 20.09.2024
Икономистът Г. Ангелов: Интересът към изборите на българите в чужбина намалява, не гледат на страната ни като на алтернатива
Георги Ангелов

Повече от 1,5 милиона българи зад граница ще могат да упражнят правото си на глас на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Най-много наши сънародници живеят в Германия, но най-активни на вота са тези в Турция. Анализ на гласовете от чужбина направи старши икономистът в "Отворено общество" Георги Ангелов, който е направил обширна разработка по темата.


„Това е един начин да потвърдим данните от статистиката, а именно колко българи гласуват в чужбина. Трябваше ни и друго потвърждение. И се оказа, че данните съвпадат”, заяви той.

 

По думите му в някои по-малки страни активността е по-голяма. „Но Люксембург е град държава. Там е по-лесно всеки да отиде до съседната улица и да гласува. Докато за големи държави като САЩ се налага понякога да се изминават хиляди километри, за да стигнат до изборната секция. Това обяснява разликата в данните между по-малките и по-големите държави”, каза Ангелов.

Стойнев: За да върнем избирателите, трябва да има дебати по политики

 

Според него през последните години тенденцията показва, че броят на гласувалите в чужбина намалява. "Казваме, че в страната избирателната активност е ниска, но при сънародниците ни зад граница е супер ниска. Тоест хората, живеещи у нас, се интересуват повече от това кой ги управлява, което е логично. Живеещите в чужбина се интересуват по-скоро от това кой ще е кметът на Франкфурт или премиерът на Великобритания, на които разчитат, за да им подобрят живота”, подчерта той.

 

"Начинът да задържим интереса им във връзка с България е да направим така, че да разглеждат страната като реална алтернатива, където може да имат добри доходи и добър живот. Тоест, ако положим усилия за това да се връщат повече българи, тогава ще бъдат по-заинтересовани да гласуват на изборите. За мен изводът от това проучване е, че трябва да работим за обръщане на миграционната тенденция, а не за това те да си стоят там, но да гласуват на българските избори", категоричен е Ангелов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама