НОВИНИ


Ще станат ли достъпни плажовете на Черно море за хората с увреждания?

3 2357 20.09.2024
Ще станат ли достъпни плажовете на Черно море за хората с увреждания?

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира важен проект за осигуряване на достъпност на Черноморските плажове за хора с увреждания.


Новите технически изисквания, разработени в проекта на Наредба, са в съответствие с промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който предвижда специални мерки за достъпност, съобщи БНТ,

 

Според новите разпоредби, всеки „достъпен морски плаж за хора с увреждания“ трябва да предлага безплатен и свободен достъп за придвижване от входа до морето, включително до съблекални, тоалетни и душове. Освен това, на плажовете ще се предоставят услуги с плажни инвалидни колички и патерици, за да се улесни движението по пясъка и във водата.

 

Наредбата уточнява и изискванията за достъпния вход на плажа, обозначаването на маршрутите и осигуряването на паркинг с достъпни места. Достъпните маршрути ще бъдат без стъпала, с минимална ширина от 150 см и наклон не повече от 5%, за да се осигури безопасно придвижване. Министерството подчертава важността на предоставянето на информация за наличните услуги, която ще бъде представена с графични знаци и тактилни елементи. В допълнение, всеки достъпен плаж ще има минимум една съблекалня, обозначена с международния символ за достъпност, а зоната за плажна сянка ще предлага достъпни места.

 

Предложените изисквания са нови за българското законодателство и влизат в сила на 1 януари 2026 г., което дава време на отговорните институции да се подготвят и организират за тяхното изпълнение.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама