НОВИНИ


Любослав Костов, КНСБ: България преживява една от годините на най-посредствения си икономически растеж

3 10161 22.09.2024
Любослав Костов, КНСБ: България преживява една от годините на най-посредствения си икономически растеж
Главният икономист на КНСБ Любослав Костов БГНЕС

КНСБ предлага, както бе по време на COVID-пандемията, да се направи отново мярка 60/40 за фирми, които намаляват оборотите и изпитва затруднения с доставките.


Това мнение изрази главният икономист на КНСБ Любослав Костов в ефира на bTV.

 


По думите му компаниите, които напускат в момента, не напускат заради заплатите, а заради това, че ерата на евтиния труд свърши. За минималните и средните равнища на заплащане, продължаваме да сме на последно равнище по заплащане. Бизнесът се оплаква, че има недостиг на работна ръка, а продължаваме да внасяме кадри от трети страни, посочи Костов.

 

Експертът бе категоричен, че България преживява една от годините на най-посредствения си икономически растеж. Имаме глобален проблем на европейско ниво с доставките и икономиката, подчерта Костов.

 


Икономистът Владимир Сиркаров на свой ред каза, че ниският стандарт на живот е преходен период, вследствие на който ще имаме по-висок стандарт на живот. Трябва да имаме висока индустрия с висока добавена стойност, настоя Сиркаров, като даде пример, че редица държави като Румъния и Сърбия се развиват доста добре с план за реиндустриализация.

 

Според него политиците не говорят за икономика, а трябва да се сложат на масата идеи за икономическо развитие и енергийна реформа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама