НОВИНИ


Японският премиер Кишида се среща със Зеленски в САЩ

0 2245 22.09.2024
Японският премиер Кишида се среща със Зеленски в САЩ
Японският премиер Фумио Кишида БГНЕС

Японският министър-председател Фумио Кишида ще проведе отделна среща с украинския държавен глава Володимир Зеленски по време на последната си визита в Съединените щати като ръководител на японското правителство.


За това информира NHK, цитиран от "Укринформ".

 

По време на четиридневната обиколка Кишида да присъства на поредица от разговори, насочени към укрепване на връзките с Вашингтон и други стратегически партньори.



"Кишида ще се срещне и с украинския президент Володимир Зеленски. Очаква се той да предаде намерението на Япония да запази подкрепата за Киев и санкциите срещу Русия", отбелязва NHK.

 

Предвижда се Кишида да проведе лични разговори със стопанина на Белия дом Джо Байдън в личната резиденция на американския лидер в Делауеър. Пътуването включва и среща на върха на така наречените нации от Четворката, включващи Япония, Съединените щати, Австралия и Индия. Очаква се те да се споразумеят за засилване на сътрудничеството в областта на морската сигурност в светлината на нарастващата самоувереност на Китай.

 

Японският лидер възнамерява да участва и в Срещата на върха на бъдещето, която се провежда в Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Кишида планира да призове за реформиране на ООН. Той освен това вероятно ще наблегне на значението на основан на правила международен ред и ще насърчи усилията за премахване на ядрените оръжия.



Припомняме, че миналия месец Кишида съобщи, че няма да се кандидатира за преизбиране като лидер на Либералдемократическата партия. Наследникът му на практика е сигурен, че ще стане министър-председател, тъй като управляващата коалиция има мнозинство и в двете камари на парламента.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама