НОВИНИ


Рая Назарян: Независимостта ни учи да потискаме противоречията си и да се стремим към съзидание на единството

1 2272 22.09.2024
Рая Назарян: Независимостта ни учи да потискаме противоречията си и да се стремим към съзидание на единството
Председателят на НС Рая Назарян БГНЕС

На днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна, заяви Рая Назарян във Велико Търново.


Председателят на Народното събрание присъства на тържествената литургия в църквата „Свети 40 мъченици“. По-късно в двора на храма се състоя водосвет, отслужен от епископ Матей и военен ритуал. Актьори от Великотърновския театър пресъздадоха събитията от паметния 22 септември 1908 година, беше прочетен Манифестът, с който е провъзгласена Независимостта.



Назарян изтъкна пред репортери, че днес е изключително специален ден за българската история. Съединена и обединена на днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, суверенна и равноправна в семейството на европейския свят и да отвори пътищата на своето развитие, посочи тя.

 

Според нея е важно да си припомним днес каква е цената и какъв е смисълът на българската независимост и колко е важно да бъдем единни, целеустремени, да бъдем заедно и да вярваме и да се гордеем, че сме достоен древен народ. "Днес се събираме всички отново тук, и си припомняме уроците на Независимостта, а именно да бъдем заедно, да потискаме противоречията си и да даваме воля на пътя на народа ни за съзидание на единството." „Всяка година го правим за да знаем, че това е пътят България да бъде свободна и да просперира“, отбеляза Назарян. По думите й България и българският народ са били изправяни през годините пред множество изпитания и трудности. Вярвам, че с общи усилия, с уроците и спомените от нашата история ще съумеем да преодолеем и това изпитание и ще бъдем отново един спокоен и целеустремен народ, допълни тя.



Градоначалникът на Велико Търново Даниел Панов на свой ред коментира, че 116 години по-късно във Велико Търново се усеща най-силно българският дух, и призова всички онези, които отново са тръгнали към Народното събрание след изборите на 27 октомври, да поглеждат надписа „Съединението прави силата“, да спазват заветите на предците – не на разделението, а на обединението, не на разрухата, а на строителството.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама