НОВИНИ


Иранският президент увери, че планира да възобнови и задълбочи конструктивния диалог със Запада

3 2507 22.09.2024
Иранският президент увери, че планира да възобнови и задълбочи конструктивния диалог със Запада
Иранският държавен глава Масуд Пезешкиан БГНЕС

Иранският държавен глава Масуд Пезешкиан заяви пред държавната телевизия ИРИБ, че възнамерява в рамките на предстоящата сесия на Общото събрание на ООН да възобнови и задълбочи конструктивния диалог със Запада, съобщи ДПА.


„Крайната цел е да се осигурят мир и стабилност в международната общност и аз се надявам да постигна добри и конструктивни резултати в това отношение“, изтъкна Пезешкиан преди да отлети за Ню Йорк, където утре ще бъде открита 79-та сесия на Общото събрание на ООН.

 

Пезешкиан, на когото се гледа като на умерен представител на иранския режим, цели да повдигне въпроси, които да доведат до „политическо и икономическо сближаване“ в разговорите със западните партньори.



Също така той планира с обръщението си пред събранието във вторник да подобри международната репутация на Иран.

 

Иранската новинарска агенция ИСНА твърди, че Пезешкиан има три водещи цели в Ню Йорк: подновяване на преговорите за иранската ядрена програма, отмяна на санкциите, свързани с нея, както и да увери Запада, че не доставя ракети на Русия и не е замесен в конфликта в Украйна.

 

Анализаторите смятат, че той ще се стреми и към оправдаване на иранската антиизраелска политика, докато едновременно с това Техеран твърди, че не иска ескалиране на кризата в Близкия изток.

 

Въпреки че Иран подкрепя палестинското движение Хамас в ивицата Газа и Хизбула в Ливан, страната до голяма степен се въздържа от намеса в конфликта, откакто Пезешкиан стана държавен лидер в края на юли.



Бъдещето на ядреното споразумение от 2015 г. е по-важно за него, смятат политическите анализатори. След решението на САЩ да се оттеглят от споразумението през 2018 г. и да наложат санкции на Техеран, в Иран започна тежка икономическа криза, посочва ДПА.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама