НОВИНИ


Ключова визита на Зеленски в САЩ. Представя план за победа, търси разрешение за удари по цели на руска земя

3 2254 23.09.2024
Ключова визита на Зеленски в САЩ. Представя план за победа, търси разрешение за удари по цели на руска земя
Володимир Зеленски

Ключова визита на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ. Очаква се той да представи наречения от него "План за победа във войната". Украинският държавен глава се надява да убеди Вашингтон да позволи на Киев да използва американски оръжия за обстрелване на цели навътре в Русия.


Засега Съединените щати не дават това позволение. Зеленски вече пристигна на американска земя и посети оръжеен завод в Пенсилвания.



Предстои да изнесе реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. В САЩ Зеленски ще се срещне с президента - Джо Байдън, както и с двамата кандидати за Белия дом - вицепрезидента Камала Харис и Доналд Тръмп. 

 

"В Съединените щати Украйна ще представи своя „План за победа“ и президентът на САЩ ще бъде първият, който ще го види в цялостен вид. Разбира се, ще представя „Плана за победа“ и на всички лидери на страни-партньори, които , както и президентът Байдън, са световни лидери и могат да станат лидери на мир, като ни помогнат с „Плана за победа“. Ще го представим и пред Конгреса, и пред двамата кандидати за президент на САЩ. Америка има необходимата сила да осигури - задно с Украйна и нашите съюзници и партньори - това, което желаем най-много", заяви украинският президент Володимир Зеленски. 

 

Украинският президент ще говори пред сесията на Общото събрание на ООН във вторник и в сряда в Ню Йорк, след което ще пътува за Вашингтон за разговори с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис.

 

Като част от „плана за победа“ на Зеленски, Украйна ще поиска членство в НАТО в рамките на месеци, а не на години, според информацията, получена от „Kyiv Independent“.

 

Украйна заяви, че е отворена за предложения от страна на САЩ за укрепване на плана. Представители на САЩ заявиха, че са се запознали с елементи от стратегията на Зеленски и изразиха убеденост, „че (тя) може да проработи“.



След това Зеленски обещава да направи „плана за победа“ публично достояние.

 

Зеленски заяви, че планът има за цел да сложи край на войната с подкрепата на международните партньори, без да разчита на сътрудничеството на Русия. Той обаче не уточни как ще се постигне това.

 

По думите на Зеленски той ще посети неуточнено място в Пенсилвания, а след това ще пътува до Ню Йорк и Вашингтон.

 

„Именно тази есен ще се реши какво ще се случи по-нататък в тази война. Заедно с нашите партньори можем да укрепим позициите си, както е необходимо за нашата победа, съвместната победа - за един наистина справедлив мир“, добави президентът.

 

По време на почти едноседмичното си пътуване в САЩ Зеленски ще присъства на Общото събрание на ООН, ще разговаря с Байдън в Белия дом и ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц и бразилския президент Лула да Силва, съобщават медиите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама