НОВИНИ


Изборите в Бранденбур: Шолц избегна куршум, проруската "Алтернатива за Германия" не успя да спечели

9 2519 23.09.2024
Изборите в Бранденбур: Шолц избегна куршум, проруската

В Германия с малка преднина партията на канцлера Олаф Шолц печели изборите в провинция Бранденбург. Според екзитпол германската Социалдемократическа партия води пред крайнодясната "Алтернатива за Германия" с малко над 1%.


Резултатът все пак се определя като пробив за крайната десница, която в началото на месеца успя да спечели вота в Тюрингия, а в Саксония остана втора след консерваторите.





В Бранденбург "Алтернатива за Германия" водеше до деня на вота.

 

Успехът на социалдемократите се дължи не толкова на канцлера Олаф Шолц, а на местния лидер Дитмар Войдке, който управлява провинцията повече от 10 години.

 

Изпадналият в затруднение германски канцлер Олаф Шолц избегна куршум в неделя, след като неговите социалдемократи се справиха с крайната десница на ключови регионални избори в източната провинция Бранденбург, пише Politico.

 

Победата дава отсрочка на Шолц, който се бори да задържи раздробената си трипартийна коалиция, поне засега. Рейтингът на одобрението му е рекордно нисък и дори беше помолен да не води кампания в Бранденбург поради непопулярността си сред избирателите.

 

Според предварителните прогнози социалдемократите завършиha на първо място в Бранденбург с 30,9% от гласовете, следвана от крайнодясната проруска Алтернатива за Германия с 29,2%.

 

Загубата в Бранденбург, селска провинция около Берлин, която социалдемократите контролират от обединението на Германия през 1990 г., вероятно щеше да провали плановете на Шолц да се кандидатира за още един мандат като канцлер, като същевременно щеше да го притисне да разчисти пътя за предсрочни избори.



Въпреки победата екзитполовете показаха, че нито Шолц, нито партията му имат много поводи за празнуване. Около 75 % от гласувалите за тях заявиха, че са го направили не от истинска привързаност към партията, а по-скоро за да попречат на крайнодесните русофили да получат власт.

 

Националните въпроси, особено миграцията, с която Шолц се бори да се справи на фона на огромния приток на бежанци, доминираха в кампанията и накараха избирателите да се обърнат към "Алтернатива за Германия", която подобри резултата си от 2019 г. с шест процентни пункта.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама