НОВИНИ


Катастрофа, арест, унижение. Как жена пострада в сблъсък с мигранти, но бе задържана неправомерно от МВР?

7 4927 23.09.2024
Катастрофа, арест, унижение. Как жена пострада в сблъсък с мигранти, но бе задържана неправомерно от МВР?
Антоанета Борисова

След катастрофата, ареста и унижението -  пострадалата в сблъсъка с кола с 11 мигранти в София, на която часове по-късно беше направен полеви тест за дрога и беше задържана 16 часа в районното на фона на травмите си -  е невинна.


В събота вътрешният министър Атанас Илков съобщи, че кръвната проба на Антоанета Борисова е отрицателна, без следи от наркотици и забранени вещества. Тоест Антоанета каза истината, а полевият тест, заради който тя беше третирана като престъпник, е фалшив, разказва NOVA.



Междувременно преди дни, тя си направи допълнително паралелно кръвно изследване в Съдебна медицина, което също показва, че кръвта ѝ е чиста от наркотични вещества.

 

„Ще си потърся правата. Ще стигна докъдето трябва. Защото всичко, което преживях, беше един ад. Има много такива подобнислучаи, за които хората си носят последствията. Остават без работа, биват набедени, че употребяват наркотици пред обществото. До излизане наяве наистината, а именно, че не употребяват - им нанася трайни психически травми". Това заяви в „Здравей, България” пострадалата при катастрофата с автомобил с 11 мигранти в София Антоанета Борисова.

 

По думите ѝ шофьорската ѝ книжка все още е отнета, въпреки че се доказало, че не е употребила наркотици. „Очаквах някой да ми се обади, за да ми се извини за причиненото неудобство, но до момента никой не го е направил. Затова ще обжалвам всичко - задържането, неправомерното отнемане на свидетелството за правоуправление", подчерта Борисова. 

 

Какво се случи?

 

Антоанета Борисова е шофьорът на автомобила, ударен от кола с 11 мигранти, опитвала да избяга от полицията. Екшънът се разигра в София в миналия понеделник. След катастрофата Борисова е арестувана. 

 

„Прибирайки се от работа по Околовръстното шосе, чух полицейски сирени. Колите почти спряха, след което се случи ударът. Изгубила съм съзнание, не помня нищо до момента, в който видях полицайка до мен. Тя ме попита дали съм добре и дали искам да се обадя на някой близък. Откараха ме в болница, където ми направиха скенер и ми взеха кръв за изследвания. Три часа по-късно дойдоха полицаи, за да ми направят проба за алкохол и наркотици, на което се съгласих веднага. Дадох пробата за алкохол, след това и тази за наркотици. Оказа се, че имам положителна проба за опиати – казах, че съм пила хапче за главоболие на обяд. Предложих да направим и кръвен тест и ме закараха във ВМА. Там дадох кръв и малко по-късно се оказа, че съм задържана за 24 часа в Пето районно”, разказа Борисова.

 

Следват дълги и мъчителни 16 часа за Антоанета в районното. В ареста тя била настанена при мигрантите и „човекът, който за малко не отнел живота ѝ“. Борисова допълни, че това се случва на фона на травмите, които е получила.





„Оцелях по чудо, в момента живея втори живот“, сподели още пострадалата и допълни, че полицаите са казали, че колата с мигрантите е карала с почти 200 км/ч.

 

Светлана Найденова, сестра на Антоанета, сподели, че научила за катастрофата от колеги на пострадалата. Тя допълни, че в протокола на МВР е описано подробно какво се е случило и от него става ясно, че Антоанета не е била употребила наркотици.

 

Адвокат Силвия Петкова определи случилото се с Антоанета като „произвол“. „Един от основните принципи, които трябва да се спазват в случай на задържане, е този на необходимостта. Много често Европейският съд по правата на човека осъжда България по такава причина“, каза още Петкова. Тя допълни, че в случая с Борисова няма обстоятелства, които да налагат нейното задържане.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама