НОВИНИ


Какво включва украинският план за победа във войната?

4 2749 23.09.2024
Какво включва украинският план за победа във войната?
Володимир Зеленски

Всички точки от плана за победа на Украйна, който Киев иска да представи на Вашингтон, са разработени, заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение на 18 септември.


Зеленски планира да обсъди плана с президента на САЩ Джо Байдън по време на посещението му в САЩ по-късно този месец.



Планът, според източници, е да се ползват ракети с далечен обхват. Ако САЩ и другите съюзници разрешат употребата, това ще доведе до победа.

 

Украинският държавен глава се надява да убеди Вашингтон да позволи на Киев да използва американски оръжия за обстрелване на цели навътре в Русия.

 

Като част от „плана за победа“ на Зеленски, Украйна ще поиска членство в НАТО в рамките на месеци, а не на години, според информацията, получена от „Kyiv Independent“.

 

Без да разкрива всички подробности, президентът по-рано заяви, че планът се състои от четири основни точки и пета, свързана със следвоенната ситуация. Той се фокусира върху сигурността и геополитическото положение на Украйна, чуждестранната военна помощ със свободата да я използва без ограничения и икономическата подкрепа.

 

Трансграничното нахлуване на Украйна в руската Курска област, в резултат на което част от руската територия остана под контрола на Киев, също е част от стратегията, каза Зеленски.

 

„Най-важното сега е решимостта да я приложим“, каза президентът в обръщението си.

 

„Няма и не може да има никаква алтернатива на мира, никакво замразяване на войната или други манипулации, които просто ще отложат руската агресия за по-късен етап.“



Украйна е отворена за предложения от страна на САЩ за укрепване на плана, добави той. Представители на САЩ заявиха, че са се запознали с елементи от стратегията на Зеленски и изразиха убеденост, „че (тя) може да проработи“.

 

Съветникът на президента Михайло Подоляк заяви на 17 септември, че планът по никакъв начин не включва отстъпване на територия на Русия.

 

„(Замразяването на конфликта) няма да доведе до прекратяване на войната, а само до това, че Русия ще получи възможност да натрупа допълнителни ресурси и да премине към третия етап (на войната) с още масови убийства на цивилни в Украйна“, каза Подоляк.

 

По време на вечерното си обръщение Зеленски също така благодари на войниците, „които осигуряват далекобойните способности на Украйна за важния резултат снощи на руска територия“. Президентът похвали Службата за сигурност на Украйна, Агенцията за военно разузнаване на Украйна и Силите за специални операции за „вдъхновяващата прецизност“.

 

Източник от СБУ съобщи, че украински безпилотни самолети са атакували един от най-големите арсенали в Русия през нощта на 18 септември, като са предизвикали мощна детонация в град Торопец в руската Тверска област.

 

Какво включва планът?

 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че планът за победа, който ще представи на президента на САЩ Джо Байдън следващата седмица, изисква смели стъпки от страна на партньорите на Киев през тази година.

 

„Това са конкретни действия, които зависят изключително от партньорите“, заяви Зеленски пред група журналисти в петък вечерта, без да дава съществени подробности за плана. „Така че никой не би ми казал, че това зависи от руската страна“, добави той.

 

Зеленски заяви, че планът за победа съдържа списък с конкретни и необходими стъпки, които Украйна трябва да изпълни от своите партньори до края на декември. В общи линии той каза, че планът засяга укрепването на оръжейния потенциал на Киев, мястото на Украйна в глобалната архитектура за сигурност, икономическото сътрудничество и други въпроси.



Планът е „мост към всеки етап от прекратяването на войната. Мост, който укрепва Украйна. Укрепва я политически, по отношение на въоръженията и в разбирането какво ще бъде нашето бъдеще след войната“, заяви украинският президент.

 

„Партньорите често казват: „Ние ще бъдем с Украйна до нейната победа“ - сега ясно показваме как Украйна може да победи и какво е необходимо за това. Конкретни неща“, каза Зеленски.

 

„Нека направим всичко това днес, докато всички официални лица, които искат победата на Украйна, са на официални позиции“, призова украинският лидер.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама