НОВИНИ


През последните седмици няма регистрирани нови случаи на морбили

1 2214 23.09.2024
През последните седмици няма регистрирани нови случаи на морбили
Проф. Тодор Кантарджиев

През последните седмици у нас няма регистрирани нови случаи на морбили. Това обяви в студиото на „Здравей, България” бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите му сме се справили като общество с тази зараза и почти сме я елиминирали.


Професорът припомни, че въпреки настъпващите прохладни месеци, е добре винаги, когато е възможно, помещенията да бъдат проветрявани.



„Намалели са случаите на коклюш у нас, благодарение на ваксините. Т. нар. магарешка кашлица много тормозеше Европа. Нормалният европеец трябва да ваксинира децата си. Ваксината против коклюш е комбинирана с тази срещу детски паралич и срещу дифтерия”, подчерта вирусологът.

Проф. Кантарджиев увери, че през есента и зимата инфекциите, пренасяни от комари и кърлежи, ще намалеят драстично.

 

Здравното министерство обяви, че противогрипните ваксини са вече в аптечната мрежа. Професорът припомни, че е добре те да се поставят през октомври и ноември.

 

„Нормално е есента да се появят случаите на грип. В момента са много малко инфекциите - ликвидирана е заплахата за морбили, до разумен минимум са сведени случаите на коклюш, както и случаите на варицела и скарлатина", заяви в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

 

Той посъветва хората над 65 години да си сложат безплатните ваксини за грип при общопрактикуващите лекари.

 

„До края на октомври - ноември да се ваксинират. Обикновено ноември започват първите случаи на циркулиращ грип", допълни проф. Тодор Кантарджиев.


По думите му новият вариант „Хес" не е по-опасен, като грипът е с много кратък инкубационен период за разлика от коронавируса.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама