НОВИНИ


Кризата в Иран: Увеличени мерки за сигурност след инциденти с "Хизбула"

1 2225 23.09.2024
Кризата в Иран: Увеличени мерки за сигурност след инциденти с

Революционната гвардия на Иран нареди на всички свои членове да спрат да използват всякакъв вид комуникационни устройства.


Това решение е взето след смъртоносни атаки, при които хиляди пейджъри и уоки-токита, използвани от съюзниците на Иран в Ливан, "Хизбула", се взривиха миналата седмица, съобщава "Ройтерс". Служители по сигурността от гвардията обявиха, че в момента се провежда мащабна операция за проверка на всички устройства, включително и на комуникационното оборудване. Повечето от тези устройства или са произведени в Иран, или са внесени от Китай и Русия. Иран е загрижен за възможно проникване на израелски агенти и е започнало задълбочено разследване, насочено към средно и високопоставени членове на Революционната гвардия. Разследването включва проверка на банковите сметки на служителите както в Иран, така и в чужбина, както и анализ на историята на пътуванията им и на техните семейства.

 

Ливан и „Хизбула“ твърдят, че Израел стои зад атаките, при които загинаха 39 души и над 3000 бяха ранени. Израел обаче не е потвърдил и не е отрекъл участието си в инцидента. Служителят по сигурността не предостави подробности относно начина на комуникация на членовете на Иранската революционна гвардия, които наброяват около 190 000. Въпреки това, той сподели, че в Иран има значителна тревога относно сигурността. Служители на Революционната гвардия са се свързали с „Хизбула“ за технически оценки на експлодиралите устройства, които са били изпратени в Техеран за изследване от ирански експерти.

 

Основната грижа на Ислямската република остава защитата на ядрените и ракетните съоръжения, особено тези, разположени под земята. Според източника, мерките за сигурност на тези обекти са били значително увеличени от миналата година, особено след опитите на Израел да саботира иранската ракетна програма. "Никога не е имало толкова строги мерки за сигурност, както сега", подчерта служителят.

 

Революционната гвардия е мощна политическа, военна и икономическа сила в Иран и има близки връзки с върховния лидер аятолах Али Хаменей. Тя е създадена след Ислямската революция от 1979 г., за да защити клерикалната управляваща система и разполага със собствени военни сили. От десетилетия насам Иран и Израел водят "сенчеста война", характеризираща се с взаимни обвинения в саботаж и заговори за убийства. Иран не признава правото на Израел да съществува, а Хаменей нарече Израел "раков тумор", който "без съмнение ще бъде изкоренен". Израел от своя страна смята, че Иран представлява екзистенциална заплаха и обвинява Ислямската република, че тайно се опитва да разработи ядрени оръжия, въпреки че Иран отрича подобни намерения.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама