НОВИНИ


Икономиката на Великобритания поема по нов път

2 2262 23.09.2024
Икономиката на Великобритания поема по нов път

Британският министър на финансите Рейчъл Рийвс ще се закълне да „възстанови Великобритания“ след 14-годишното управление на консерваторите, като предупреди за „трудни решения“ в предстоящата си реч на конференцията на Лейбъристката партия.


Тази реч, която ще се произнесе малко повече от месец преди първия подробен бюджет на новото лейбъристко правителство, ще бъде внимателно следена от инвеститорите поради опасения за потенциално повишаване на данъците.

 

Правителството на Кийр Стармър, който стана премиер след решителната победа на неговата Лейбъристка партия на изборите през юли, обвинява предишното консервативно управление за „черната дупка“ в публичните финанси, възлизаща на 22 милиарда паунда (28 милиарда долара). През август държавният дълг на Обединеното кралство достигна изключително високо ниво от 100% от брутния вътрешен продукт на страната – ниво, което не е виждано от началото на 60-те години на миналия век.

 

Стармър вече предупреди британските граждани, че обявяването на бюджета на 30 октомври ще бъде „болезнено“, като се очакват повишаване на данъците и намаляване на разходите. В речта си в понеделник Рийвс ще се ангажира с „бюджет, който ще възстанови Великобритания и ще донесе обещаната от лейбъристите промяна“, като ще определи икономическия растеж като „мисия номер едно“ на новото правителство. Тя ще подчертае вярата си в изграждането на „по-добра Великобритания, Великобритания на възможностите, справедливостта и предприемчивостта“, според информация, предадена от БГНЕС.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама