НОВИНИ


Първан Симеонов: Често се говори, че българинът е русофил на фона на други европейски страни, но по-скоро е германофил

29 2724 23.09.2024
Първан Симеонов: Често се говори, че българинът е русофил на фона на други европейски страни, но по-скоро е германофил
Първан Симеонов, „Галъп интернешънъл болкан“ Стопкадър: Нова телевизия

Мнозинството от българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели и свят и към Европейския съюз. Това демонстрира последното проучване на агенция „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 28 август и 5 септември 2024 г., сред 802 души по метода „лице в лице“ с таблети.


„Данните ясно показват подредбите на различните типове геополитически фактори. Те ясно показват тенденции на устойчиво доверие в Европейския съюз, по-колебливо е в НАТО, но като че ли и там има известно възстановяване напоследък“, коментира в ефира на Нова телевизия политологът от „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов.



„Това, което е ново в нашето изследване, е че изправихме пълнолетното население пред директен избор – демократичен модел или такъв, свързан с „глобалния юг или изток“, структурата, която получихме е 50:30:20. По различни критерии и индикатори близо половината население в България, поставено от пред този избор, ясно заявява афинитет към западните модели. Има 30%, които се колебаят и 20%, които гледат в посока изток“, изтъкна експертът.

 

Според него източните сантименти са по-характерни за по-възрастните поколения, които са по-носталгично настроени.

 

„Често се говори, че българинът е русофил на фона на други европейски страни, но по-скоро е германофил. Знаете, че има и редица исторически примери. Германия се приема като модел по принцип в България и тя е единствената от страните с положителен рейтинг“, категоричен бе специалистът.



Симеонов подчерта, че в избора между САЩ и Русия, българинът предпочита Кремъл. „При Съединените щати данните са стабилни, докато при Русия спаднаха заради шока на мнозина от началото на войната“, отбеляза анализаторът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама