НОВИНИ


Страховете от пълномащабен конфликт растат: Израел и Хизбула с нови атаки след смъртоносния ден в Ливан

1 2294 24.09.2024
Страховете от пълномащабен конфликт растат: Израел и Хизбула с нови атаки след смъртоносния ден в Ливан
скрийншот, Reuters

Израел удари цели на Хизбула в Южен Ливан, а подкрепяната от Иран групировка атакува военни съоръжения в Северен Израел във вторник, увеличавайки страховете от пълномащабен конфликт, след като Ливан претърпя най-смъртоносния си ден от десетилетия, предава Reuters.


Израелската армия заяви, че е ударила десетки цели на Хизбула през нощта, ден след извършването на въздушни удари срещу въоръжената група, които според ливанските власти са убили близо 500 души и са изпратили десетки хиляди да се евакуират.


Хизбула каза, че е атакувала няколко израелски военни цели през нощта, включително фабрика за експлозиви на 60 км (37 мили) в Израел, която е атакувала с ракети Fadi около 4 часа сутринта (01:00 GMT). Атакувано е и летище Мегидо близо до северния израелски град Афула.

 

След почти една година война срещу Хамас в Газа на южната си граница, Израел пренасочва фокуса си към северната граница, където Хизбула изстрелва ракети срещу Израел в подкрепа на Хамас, която също е подкрепяна от Иран.





Тъй като регионът става все по-напрегнат, над 30 международни полета до и от Бейрут във вторник бяха отменени, според уебсайта на международното летище Рафик Харири.

 

Засегнатите авиокомпании включват Qatar Airways, Turkish Airways и различни авиокомпании от Обединените арабски емирства.

 

Кабинетът на ливанския служебен премиер Наджиб Микати съобщи, че той ще лети до Ню Йорк, където се провежда Общото събрание на ООН, "за допълнителни контакти" след ескалиралата вълна от израелски удари срещу Ливан в понеделник.


Боевете породиха опасения, че Съединените щати, близкият съюзник на Израел, и регионалната сила Иран, който има подставени лица в Близкия изток - Хизбула, йеменските хути и въоръжени групировки в Ирак - ще бъдат въвлечени в по-широка война.

 

Ударите засилиха натиска върху Хизбула, която миналата седмица претърпя тежки загуби, след като хиляди пейджъри и уоки-токита, използвани от нейните членове, експлодираха при най-лошия пробив в сигурността в нейната история.

 

Операцията беше широко приписвана на Израел, която не е потвърдила или отрекъла отговорност.

 

Разузнаването и технологичната мощ на Израел й осигури силно предимство както в Ливан, така и в Газа. Проследени са и са убити висши командири на Хизбула и лидери на Хамас.

 

Израелските военни казаха, че около 55 снаряда са преминали в Израел при последните атаки, но повечето са били прихванати и няколко паднали снаряда са били идентифицирани в района на Горна Галилея.

 

„Нанесени са щети на сгради в района“, се казва в съобщението и се добавя, че част от снарядите са били прихванати в района на ХаАмаким, а останалите са паднали на открито.





Хизбула заяви, че е бомбардирала логистичните складове на 146-та дивизия в базата Нафтали с ракетен залп.

 

Външните министри на Г-7 големи демокрации заявиха, че Близкият изток рискува да бъде въвлечен в по-широк конфликт, от който никоя страна няма да спечели, според изявление, публикувано след срещата им в кулоарите на Общото събрание на ООН.





Страхове от регионална нестабилност

 

Една тотална война може да създаде нестабилност в Близкия изток в допълнение към опустошителната война в Газа, която не показва признаци на отслабване.

 

Потенциалните опции на Израел биха могли да включват нахлуване в Южен Ливан и по-нататъшно разширяване на въздушните удари, за да се ударят повече от контролираните от Хизбула южни предградия на Бейрут или ливанска инфраструктура, включително мостове и магистрали, които бяха взривени във войната между Израел и Хизбула през 2006 г.

 

Ливан не може да си позволи такова унищожение, тъй като все още страда от катастрофален финансов колапс, който неговите лидери оставиха да тлее пет години.

 

Хизбула вероятно ще бъде по-страшен враг за Израел при сухопътна инвазия от Хамас. Създаден през 1982 г. от Иранската революционна гвардия, за да се противопостави на израелската инвазия в Ливан. Те разполагат с богат опит, силно дисциплинирани са и притежават по-добро оръжие от палестинския си съюзник.

 

Но правителството на Израел е изправено пред обществен натиск да защити северната си граница и безопасно да върне жителите там - основен военен приоритет.

 

Високопоставен източник, запознат с мисленето на Хизбула, каза, че групата е в безпрецедентна фаза на конфронтация и Израел действа така, сякаш иска да притисне Хизбула до стената. Хизбула казва, че не иска по-пълномащабна война.

 

Обменът на огън между Израел и Хизбула ескалира след почти една година на военни действия, които пламнаха миналия октомври с избухването на войната в Газа.





Семейства от Южен Ливан в понеделник натовариха коли, микробуси и камиони с вещи и хора, млади и стари. Магистралите на север бяха блокирани.

 

Израелските военни съобщиха, че са ударили Хизбула в южната, източната и северната част на Ливан в понеделник, включително ракетни установки, командни пунктове и инфраструктура на бойци. Израелските военновъздушни сили са ударили около 1600 цели на Хизбула в Южен Ливан и долината Бекаа, се казва в съобщението.

 

Здравното министерство на Ливан съобщи, че най-малко 492 души са били убити в понеделник, включително 35 деца, и 1645 ранени. Един ливански служител каза, че това е най-високият дневен брой на жертвите на насилие в Ливан от гражданската война от 1975-1990 г., пише Reuters.

 

Превод и редакция ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама