НОВИНИ


Конституционният съд отмени предсрочното освобождаване на управителя на НЗОК

4 2254 24.09.2024
Конституционният съд отмени предсрочното освобождаване на управителя на НЗОК
БГНЕС

Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от 17 април 2024 г., с което беше предсрочно прекратен мандатът на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов.


Това стана ясно от съобщение, публикувано на сайта на съда. Делото беше образувано на 17 април по искане на група народни представители, които оспориха законността на решението, като се позоваха на принципите на правовата държава, законността и разделението на властите.

 

Михайлов беше избран за управител на НЗОК на 29 юли 2023 г. като единствен кандидат, предложен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Въпреки че на 1 декември 2023 г. той и подуправителят Момчил Мавров подадоха оставки, Михайлов впоследствие оттегли своята оставка. Въпреки това, на 17 април 2024 г. Народното събрание гласува освобождаването му, което предизвика конституционно дело.

 

След това гласуване, депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов обяви намерението на групата да сезира Конституционния съд, който сега постанови, че решението за прекратяване на мандата на Михайлов е в нарушение на Конституцията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама