НОВИНИ


ЦИК тегли номерата партиите и коалициите за изборите

1 2215 25.09.2024
ЦИК тегли номерата партиите и коалициите за изборите
ЦИК

Централната избирателна комисия тегли номерата партиите и коалициите, с които те ще се явят на извънредните парламентарни избори на 27 октомври.


22 формации и 9 обединения са регистрирани за вота, след като вчера в 17 часа изтече срокът за регистрацията им.

 

Предизборната кампания стартира в полунощ на 27 септември, 26 октомври е ден за размисъл.

 

По данни на ЦИК в почти 9400 секции у нас ще се гласува с машини.


В последният възможен срок две от регистрираните партии се отказаха да участват във вота и те са заличени с решения на ЦИК. Това са " Национално движение за права и свободи - НДПС" с председател Гюнер Тахир и партия "Единение" с председател Иван Христанов. За участие като независими кандидати, издигнати от инициативни комитети, в РИК заявление са подали двама души. Това са Николай Наков за 3 МИР - Варна и за 25 МИР - София, както и Чавдар Попов за 15 МИР - Плевен.

 

Районните избирателни комисии регистрират листите на партиите и коалициите, а Централната избирателна комисия ще направи проверка на кандидатите за депутати - дали отговарят на изискванията по закон, като до 26 септември могат да се правят промени при постановен отказ за регистрация или ако кандидат за депутат се откаже от предизборната надпревара.

Утре ЦИК ще определи чрез жребий номерата в бюлетината на регистрираните за участие в изборите през октомври партии и коалиции.

Кметовете и областните управители трябва до 4 октомври да дадат обратна информация дали са унищожили неизползваните ролки със специализирана хартия за машинно гласуване, каквото решение прие преди дни ЦИК.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама