НОВИНИ


ISW: Западът пази руския военен тил от украински удари

5 2476 25.09.2024
ISW: Западът пази руския военен тил от украински удари
Украински ракети

Неотдавнашните украински удари срещу руските тилови складове за боеприпаси показват до каква степен руската военна логистика все още се възползва от осигуреното от Запада убежище, което пази тила на Русия. Това заявяват от Института за изследване на войната (ISW).


Изображенията на щетите в складовете "Октябърски" и "Торопец" в Тверска област и в склада "Тихорецк" в Краснодарския край показват разрушаването на десетки сгради за съхранение на боеприпаси, железопътни вагони, които руските сили вероятно са използвали за транспортиране на боеприпаси до складовете, и купища вероятни ракетни контейнери и други материали, които руските сили случайно са оставили на открито.

 

Подобно претъпкано разположение на масово складираните материали подчертава отсъствието на оперативна охрана в тиловите складове за снабдяване на Русия, като показва до каква степен западните ограничения, забраняващи на Украйна да стреля с оръжия, предоставени от Запада, са предоставили на руското командване гъвкавост да не защитава правилно тиловите си райони.

 

Тази гъвкавост е дала на Русия възможността да оптимизира големите тилови складови бази, за да мобилизира масирано материално снабдяване на Украйна в голям мащаб.

 

Продължаващото използване от руската армия на известни широкомащабни логистични съоръжения е значителна уязвимост, от която Украйна би могла да се възползва, ако западните държави премахнат ограниченията срещу Украйна.

 

На 24 септември един руски военен блогър написа кратко есе, в което се оплаква от липсата на скритост на руските военни съоръжения, включително складове и летища.

 

Военният блогър се оплака как отворените източници като Google Maps и Yandex показват всички руски съоръжения и че частни космически компании предоставят редовно актуализирани изображения с висока резолюция на руски военни обекти.

 

 

Блогърът също така се оплака, че Русия все още не е създала система за разделяне на доставките си на боеприпаси, за да гарантира, че когато украинските сили прекъснат руските доставки на боеприпаси, те ще унищожат само малки скривалища с боеприпаси, за разлика от ударите, които причиняват катастрофални и широко разпространени щети.

 

ISW продължава да оценява, че западните държави могат да намалят способността на Русия да използва масово материални средства в голям мащаб, като премахнат ограниченията за използване на прецизни огньове от Украйна в Русия и като принудят руското командване да раздели складовете за боеприпаси на по-малки и по-малко ефективни съоръжения, някои от които ще бъдат по-далеч от Украйна.

 

Руските сили достигнаха покрайнините на Вухледар на фона на това, което изглежда е засилено настъпление в близост до селището, но превземането на Вухледар едва ли ще даде на руските сили някакво особено оперативно предимство за по-нататъшни настъпателни операции в западната част на Донецка област.

 

Русия продължава да разширява и използва двустранните си отношения с Китайската народна република (КНР), за да подкрепи военните си усилия в Украйна.

 

Руското министерство на отбраната (МО) не успява да успокои руската ултранационалистическа общност на военни блогъри, като омаловажава отговорността на руското военно командване за настояването му за неправилно използване на технически специалисти при водените от пехотата фронтови атаки в Източна Украйна.

 

Позицията на Украйна за преговорите не е промяна в принципите, а отговор на неискрените усилия на Русия за диалог

Украинските сили наскоро напреднаха на запад от Курската област.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама