НОВИНИ


БНБ: Отпусканите от банките ипотечни заеми продължават да се увеличават

4 3297 25.09.2024
БНБ:  Отпусканите от банките ипотечни заеми продължават да се увеличават
Заеми

Отпусканите от банките ипотечни заеми продължават да се увеличават, отчита статистиката на Българската народна банка (БНБ). Към края на август 2024 г. жилищните кредити са били в размер на 23 милиарда и 203 милиона лева. Това представлява ръст на годишна база от 25,5 на сто. Увеличение е регистрирано и на месечна база спрямо юли, когато ипотечните заеми са нараснали с 25,1 процента.


Жилищното кредитиране продължава да отбелязва рекорди всеки месец от началото на годината. През юни беше отчетен ръст от 24.8%, а през май - с 24,4 на сто. През април обезпечените с недвижим имот банкови заеми се увеличиха с 23,9 %, през март - с 20,5 %, а през февруари и януари ръстът им бе съответно със 17,9 % и 16,5 процента.

 

БНБ изпрати сигнал за охлаждане на ипотечния пазар към търговските банки преди 2 седмици, който първоначално ще се отрази върху потенциалните кредитополучатели с по-скромни доходи. На 11 септември регулаторът прие, че съотношението между обезпечения с жилищен имот кредит и стойността на обезпечението не бива да надхвърля 85 процента. Втората обявена мярка бе, че вноската по ипотечния заем не следва да надвишава 50 % от месечния доход на платеца. Освен това максималният период за изплащането на заемите беше ограничен до 30 години.

 

Предоговаряните кредити за дадено тримесечие няма да могат да надвишават 5 % от общата стойност на новоотпуснатите или предоговорените кредити на банката за предишното тримесечие, съобщиха още от БНБ. Въведени бяха и допълнителни изисквания за отчетността на финансовите институции.

 

Ръст се отчита и при потребителското кредитиране, който обаче е далеч по-скромен. Към края на август потребителските заеми възлизат на близо 18,8 млрд. лв., което е увеличение с 14,7 на сто спрямо същия месец на 2023 година.


Отпуснатите от банките кредити за домакинствата са били на стойност над 43,7 млрд. лв., което представлява 22,3 % от БВП. Спрямо август 2023 г. те са се увеличили с 19,7 на сто при 19,6 на сто годишно повишение за юли 2024 година.

 

В същото време данните на БНБ показват, че депозитите на неправителствения сектор са близо 132,9 млрд. лв. или 67,8 на сто от БВП. На годишна база това е увеличение с 9,1 на сто. През юли беше отчетен ръст на депозитите от 9,9 на сто.

 

Кредитите за неправителствения сектор са на стойност от близо 98,4 млрд. лв., което е 50,2 на сто от БВП. Това е увеличение спрямо август миналата година с 14,1 на сто.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама