НОВИНИ


Великобритания изпраща войници в Кипър за евакуационен план от Ливан

1 2198 25.09.2024
Великобритания изпраща войници в Кипър за евакуационен план от Ливан

Обединеното кралство разполага около 700 военнослужещи в Кипър в случай на необходимост от спешна евакуация на британски граждани от Ливан, тъй като напрежението между Израел и Хизбула продължава да нараства, съобщава ДПА.


Британското правителство призова своите граждани да напуснат Ливан, но с прекратените полети на авиокомпаниите поради ескалацията на конфликта, търговските пътища за евакуация могат да се окажат блокирани. В отговор на това Великобритания активира първия етап от плана си за извънредни ситуации.

Разположените в Кипър войски ще бъдат подкрепени от служители на граничните сили и Министерството на външните работи, като Кралските военновъздушни сили поддържат в готовност самолети и транспортни хеликоптери за евакуация.

 

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Джон Хийли обяви разполагането на войските във вторник вечерта след спешна среща на „Кобра“. Той заяви, че нестабилната ситуация в региона изисква британските граждани да напуснат незабавно. „Продължаваме да настояваме всички страни да се оттеглят от конфликта, за да избегнат допълнителни трагедии“, добави Хийли.

 

Великобритания вече разполага със значително военно присъствие в района, включително базата RAF Akrotiri в Кипър и кораби като RFA Mounts Bay и HMS Duncan, които патрулират в Източното Средиземноморие. Междувременно авиокомпании като „Emirates“, „Etihad“ и „FlyDubai“ отмениха полетите си до Ливан, поради което ситуацията за евакуация на британските граждани става още по-сложна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама