НОВИНИ


Признаха за виновен 67-годишен мъж, опитал да застреля съседа си във Варна

2 2198 25.09.2024
Признаха за виновен 67-годишен мъж, опитал да застреля съседа си във Варна

Варненският окръжен съд призна 67-годишен мъж за виновен в опит за умишлено убийство на съсед, като деянието не е било довършено по независещи от него причини.


Инцидентът е станал на 17 януари в село Езерово, област Варна. Подсъдимият, който от години живеел в апартамент под този на пострадалия, многократно се оплаквал от шума и наводнения, причинени от съседа му. Въпреки многобройните жалби и оплаквания, проверките на институциите не доказали твърденията му, което допълнително влошило отношенията между двамата.

 

На въпросната дата мъжете се засекли на стълбището на блока, след което 67-годишният се върнал в дома си, взел преправен газов пистолет и след разгорещен спор стрелял в главата на съседа си, причинявайки му разкъсно-контузна рана. Пострадалият беше конституиран като частен обвинител в съдебния процес.

 

Подсъдимият призна вината си и фактите по делото, което позволи съкратена процедура. Това задължи съда да намали наказанието с 1/3.

Прокуратурата поиска минимално ефективно наказание, докато защитата настоя за по-леко наказание, предвид възрастта и здравословното състояние на подсъдимия, както и факта, че той е с чисто съдебно минало.

 

Съдът наложи 3 години лишаване от свобода за опита за убийство при общ режим на изтърпяване, както и 1 година затвор за притежание на незаконно оръжие. Подсъдимият ще изтърпи най-тежкото от двете наказания – 3 години лишаване от свобода.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд във Варна в 15-дневен срок.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама