НОВИНИ


Експерт: Законовите промени не влияят върху тежката реалност с домашното насилие в патриархалнит населени места

0 2184 25.09.2024
Експерт: Законовите промени не влияят върху тежката реалност с домашното насилие в патриархалнит населени места

"Законовите поправки в областта на домашното насилие, включването на дефиницията "интимен партньор" и сформирането на координационен орган са позитивни стъпки, но политическите турбуленции оставиха нещата на изчакване. В някои от сегрегираните, по-отдалечени и патриархални населени места тези теми продължават да са табу – там законовите промени не влияят върху тежката реалност".


Това коментира пред БНР Камелия Димитрова, основател и изпълнителен директор на фондация "Дигнита", която работи по противодействието на трафика с цел сексуална експлоатация. Димитрова има опит и в Националната комисия за борба с трафика на хора.





В проучване на терен, проведено от фондацията с интервюта и фокус групи в квартали в Казанлък и Нови пазар, са отчетени припокриващи се рискови фактори – например традиционните възприятия за ролята на момчето и момичето, които не са в полза на момичето, посочи Камелия Димитрова.

 

Ранното съжителство на семейни начала води до социално-икономически зависимости, а раздялата с момичето впоследствие го превръща в потенциална жертва на трафикантите, обясни тя.

 

"На 15 години, без образование, без всякакви квалификации, няма никакви възможности за развитие. Отхвърлените, разведени момичета започват да си изкарват прехраната със сексуални услуги и влизат в мрежата на трафикантите".

 

Димитрова цитира о



ще тревожни данни за употребата на новата дрога "Перник" в проучваните общности в двата града.

 

"Употребата на този метамфетамин се оказа най-силният и изключително тежък фактор, който засилва и уязвимостта към най-тежките форми на насилие над жени. В Казанлък, където работихме на терен с местните общности, хората буквално са пропищели от употребата на този метамфетамин, който се примесва с най-различни съставки: тебешири, прах за пране, смесва се с употреба на алкохол и води до изключително тежки прояви на агресия, които най-вече засягат жените и бабите, които отглеждат децата в общността. Употребата е действително масова. Според местните жители всеки втори употребява. И пада възрастовата граница на употреба."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама