НОВИНИ


СЗО: 11 000 смъртни случая годишно в България заради мръсен въздух

1 2207 25.09.2024
СЗО: 11 000 смъртни случая годишно в България заради мръсен въздух

По данни на Световната здравна организация, мръсният въздух причинява 11 хиляди смъртни случая годишно в България, посочи Елена Цонева – Папуджиева от „Портал на пациента“ по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София, посветена на Световния ден на белия дроб.


Събитието на тема „На въздух“ събра експерти от сферата на здравеопазването и неправителствения сектор, включително проф. д-р Коста Костов, национален консултант по пневмология и фтизиатрия на НЗОК, д-р Тихомир Мустаков, алерголог от Българското дружество по алергология, доц. д-р Васил Трайков, председател на Дружеството на кардиолозите в България, доц. д-р Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулт, и Росина Тодорова, председател на Сдружение „Жените в бизнеса и професиите – София“.

 

Според експертите от сдружение „Въздух за здраве“, подобряването на качеството на въздуха може да доведе до значително намаляване на смъртността: с 18 % при диабетиците, с 14 % от исхемична болест на сърцето, с 15 % от инсулт и с 6 % при новородените.

Като стъпка към подобряване на качеството на въздуха, на 22 септември София се включи в европейската инициатива "Ден без автомобили".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама