НОВИНИ


Euractiv: Кандидатът за еврокомисар Екатерина Захариева има да обясни за "Турски поток" и Северна Македония

4 2809 25.09.2024
Euractiv: Кандидатът за еврокомисар Екатерина Захариева има да обясни за
Екатерина Захариева БГНЕС

Екатерина Захариева, българската кандидатура за комисар в Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен, не отговори на въпросите на Euractiv за миналото си, въпреки че има сведения, че в различни периоди е играла противоречива роля в качеството си на министър, пише Euractiv.


Откакто Фон дер Лайен номинира Захариева за комисар по въпросите на стартъпите, научните изследвания и иновациите, медиите съобщиха за няколко „скелета в гардероба“, което предполага, че българката може да бъде изправена пред тежко изслушване от евродепутатите, пише изданието.

 

Euractiv изпрати на Захариева списък с въпроси, някои от които вероятно ще бъдат зададени от евродепутатите по време на изслушването ѝ следващия месец пред комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент.



През 2018 г., когато Захариева беше министър на правосъдието в кабинета на Бойко Борисов, България беше разтърсена от голям корупционен скандал във връзка с предоставянето от нейна страна на български паспорти на чужденци срещу подкуп от 5000 евро.

 

Съобщава се, че ВМРО, коалиционна партия в кабинета на Борисов, е била в центъра на скандала, въпреки че все още няма произнесени присъди.

 

Euractiv помоли Захариева да представи своята версия за събитията, по-общо казано, за близките си отношения с тази политическа сила.

 

Друг проблем за Захариева е, че през 2019 г. тя предложи да назначи Йордан "Орце" Камчев, бизнесмен от Северна Македония с български паспорт, за почетен консул на България в съседната държава.

 

Камчев е най-богатият човек в Северна Македония според „Форбс“ и през 2023 г. е санкциониран от САЩ за корупция. В крайна сметка той не стана почетен консул, което щеше да му даде дипломатически имунитет, тъй като името му беше замесено в други скандали.

 

Euractiv попита на какво основание Орце Камчев е бил предложен за почетен консул. По онова време той контролираше медиите, които активно водеха кампания срещу България в полза на вече бившия лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.

 

Съобщава се, че Камчев също така финансира партията ВМРО-ДПМНЕ, която сега е на власт и за която се твърди, че възпрепятства интеграцията на страната в ЕС в интерес на Русия.

 

Захариева беше попитана и дали членове на семейството имат бизнес отношения с компании, свързани с Камчев. През 2021 г. Петър Богоевски, политик от Северна Македония, заяви, че Камчев е платил 8 млн. евро, за да получи защита от съдебно преследване с помощта на българските власти - схема, в която се споменава името на съпруга на Захариева.



Разследващият журналист Николай Стайков от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ заяви пред Euractiv, че според изтекли имейли от заместник-председателя на руския парламент Александър Бабаков правителството на Захариева е помогнало на Русия да получи достъп до стратегическа инфраструктура. По време на управлението на Борисов България изгради спорния газопровод „Турски поток“ през територията си единствено в интерес на Русия. Откакто реформаторското правителство на Кирил Петков отказа да плаща за руския газ в рубли, България не получава руски газ, но продължава да транзитира доставки за Сърбия, Унгария и Австрия.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама