НОВИНИ


Велислава Кръстева не се яви като свидетел на делото "Василев срещу Морфов"

0 5711 25.09.2024
Велислава Кръстева не се яви като свидетел на делото
личен архив

Велислава Кръстева не се яви като свидетел на делото заведено от директора на Народния театър Васил Василев срещу Александър Морфов, което се проведе в Софийския районен съд. Като причина за неявяването на Кръстева се посочва - невръчена призовка.


Тъй като призовкарят не открил на адрес бившата пиарка на театъра, съдебният секретар я потърсил по телефона, но тя посочила, че няма да може да присъства на съдебното заседание, тъй като късно я откриват. 


Освен Кръстева, на делото като свидетели бяха привикани Александър Морфов, Албена Колева и Камен Донев. 

 

Морфов разказа, че още в началото на запознанството им, бил впечатлен от Василев, който, за разлика от други директори, обикалял различни театри, за да гледа разнообразни постановки. Именно Морфов и съпругата му предложили на Василев да стане директор на Народния театър. Първоначално Василев отказал, но впоследствие приел предложението. Всичко изглеждало, че върви добре – Василев спечелил конкурса за директор, а Морфов бил назначен за главен режисьор.




Проблемите обаче започнали, когато Василев назначил Велислава Кръстева за заместник-директор. Според Морфов, Кръстева имала явни партийни връзки, които смущавали артистите в театъра. Особено възмутителна била нейната публична обвързаност с ДПС и нейното поведение на изборите, когато тя публично придружила Ахмед Доган до урната. Народният театър, според Морфов, трябва да бъде свободен от политически влияния и такива действия били абсолютно неприемливи.


Когато Морфов представил видео с доказателства за поведението на Кръстева пред Василев, реакцията на директора била изненадваща – той просто се усмихнал и не взел никакво отношение. Това силно възмутило Морфов и довело до реакцията му – надраскал вратата на Кръстева с надпис "Вън ДПС". Според него, макар постъпката му да била детинска, тя била продиктувана от дълбоките му убеждения за независимостта на театъра и отношението му към историята и родината.




След този инцидент, отношенията между Морфов и Василев рязко се влошили, разказа още режисьорът в съда. 


Василев започнал да се отнася брутално към артистите, които подкрепяли Морфов, като много от тях напуснали театъра, неспособни да понасят едноличния му стил на управление. Той дори свалил постановките на Морфов от репертоара и го уволнил дисциплинарно, обвинявайки го, че не е присъствал на репетиции.


Морфов твърди, че истинската причина за неговото уволнение била политическа, тъй като Василев имал дълбоки политически връзки и не се е поколебал да използва властта си, за да го отстрани. Дори преди наградите "Икар", Морфов бил заплашван от Василев, че "едни хора ще го намерят". Тези заплахи били записани и публикувани в интернет, но опитите на Морфов да подаде жалба в прокуратурата не довели до резултат.


Последният им контакт се случил в деня на уволнението на Морфов. Според неговите думи, тогава бил на границата на емоционалните си сили и затова предпочел да замълчи и да подпише документите за освобождаването му.

 

Актрисата от Народния театър Албена Колева също изрази своето разочарование от Василев. 


Според нея, първоначално всички в театъра имали надежди за Василев като нов директор, но след назначаването на Кръстева тези надежди се изпарили. Колева също подчерта, че по време на политическите избори Кръстева била забелязана в клип, където придружавала Ахмед Доган, което предизвикало възмущение сред част от артистите.




Морфов опитал да поиска реакция от Василев по този въпрос, но такова отношение не последвало. Вместо това, когато му показали клипа, Василев реагирал с насмешка. След това последвал инцидентът с надписа на вратата на Кръстева, което довело до дисциплинарна комисия, в която участвала и Колева. В комисията Василев твърдял, че Морфов надраскал вратата поради страх от конкуренция.


Според Колева, уволнението на Морфов и свалянето на неговите постановки от репертоара било акт на отмъщение от страна на Василев. Това поставило Народния театър в сложна ситуация, където артистите се оказали разкъсани между изкуството и политическите конфликти, които разтърсили институцията.


Наградите "Аскер" и наградите "Икар" бяха споменати в контекста на времето на уволнението на Морфов, като той получил документи за явяване при директора преди самото събитие.


Популярният български актьор и режисьор Камен Донев също се явки като свидетел на съдебното заседание.


Според него Морфов е "неподражаем" като творец и режисьор, но отношенията между него и Василев били служебни и нормални, преди да избухне скандалът, свързан с надписа на вратата на Велислава Кръстева.


Донев припомня, че надписът на вратата е бил "Офис на ДПС", което е директна реакция на Морфов към политическата ангажираност на Кръстева. 


Донев подчерта, че не е присъствал лично на този конфликт и не може да даде подробности относно точния ход на събитията.


Според него, преди Морфов да надраска вратата на Кръстева, е имало разговор между него и Василев, но последният не е предприел никакви действия, за да предотврати ескалацията на ситуацията. След инцидента Донев не е наясно дали разговорите между Морфов и Василев са продължили, тъй като не е бил свидетел на по-нататъшни събития.


Актьорът също така сподели, че няма лични отношения с Васил Василев, но самият той е бил въвлечен в правен спор с директора на театъра.

 

Към момента делото на Камен Донев е на втора инстанция в СГС, а Василев обжалва.


Донев завърши с подчертаването на факта, че макар да не е бил свидетел на всички детайли около конфликта, неговата позиция е ясна – Александър Морфов е личност с изключителен талант и уникален поглед към изкуството, който винаги е защитавал принципите си, дори в напрегнати ситуации като тази.


Следващото дело е насрочено за 29.10 от 14 часа.

 

Бояна Маркова


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама