АКТУАЛНО


Директорът на ЦРУ предупреди: Политиците да не се страхуват от шаблонното руско "дрънкане" с ядрено оръжие

2 3010 26.09.2024
Директорът на ЦРУ предупреди: Политиците да не се страхуват от шаблонното руско

Руският президент Владимир Путин продължава да заплашва Запада с ядрена конфронтация с цел контрол върху вземането на решение дали да се позволи на Украйна да използва предоставени оръжия за удари по военни обекти в Русия. Путин заяви по време на първото публично заседание на постоянната конференция на Съвета за сигурност на Русия за ядрено възпиране на 25 септември, че Русия коригира ядрената си доктрина, за да въведе "разяснения" относно необходимите предварителни условия да използва ядрено оръжие.


Това пише Институтът за изследване на войната (ISW).

 
Путин сподели две "разяснения" към ядрената доктрина: че Кремъл ще обмисли използването на ядрено оръжие в случай на "агресия срещу Русия от неядрена държава с подкрепата или участието на ядрена държава" или в случай на "получаване надеждна информация за масирано изстрелване на въздушно-космическо оръжие" и преминаването на тези оръжия през границите на Русия. Путин уточни, че тези "въздушни и космически оръжия", които биха могли да оправдаят използването на руски ядрени оръжия, включват стратегическа и тактическа авиация, крилати ракети, дронове и/или хиперзвукови ракети.





Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс предупреди западните политици на 7 септември да не се страхуват от шаблонното руско "дрънкане" с ядрено оръжие. ISW отдавна не го определя като действително желание на Русия да използва такова оръжие.


Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Русия се готви за потенциални удари срещу трите оставащи действащи атомни електроцентрали на Украйна преди настъпващата зима. С това подчерта нежеланието на Кремъл да участва в доброволни преговори и продължаващия ангажимент за унищожаването на украинската държава и нейния народ. В реч пред Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) и Общото събрание (ОС на ООН) на 25 септември, той заяви, че според украинското разузнаване Русия има за цел да атакува трите действащи атомни електроцентрали на Украйна, за да влоши енергийната инфраструктура преди зимата 2024-2025 г. и да предизвика "ядрена катастрофа".

 

Руските власти и източници многократно лъжливо обвиняваха украинските сили, че са атакували руски и окупирани от Русия атомни електроцентрали, вероятно като част от кампанията да представи Украйна и правителството на Зеленски като нелегитимни участници и военнопрестъпници, с които Русия не може да участва в мирни преговори.

 

"Ройтерс", позовавайки се на два източника от европейското разузнаване и документи, прегледани от него, съобщи на 25 септември, че руска компания си сътрудничи с организации в Китай за разработване на атакуващ дрон за войната в Украйна. Белият дом изрази загриженост пред "Ройтерс" и отбеляза, че макар да няма доказателства, КНР има задължението да действа срещу такава помощ. КНР многократно се е опитвала да се представи като неутрален посредник във войната в Украйна.




Русия продължава да задълбочава отношенията си с иранската Ос на съпротивата, този път според съобщенията чрез преговори с посредничеството на Иран, улесняващи прехвърлянето на руски ракети към бунтовниците хути в Йемен. "Ройтерс" съобщи на 25 септември, позовавайки се на западни и регионални източници, че Иран е посредничил в "тайни преговори" между Русия и хутите за прехвърляне на руските противокорабни крилати ракети Yakhont (P-800 Oniks) на хутите.

 

Източници на "Ройтерс" отбелязаха, че Русия все още не е взела решение. CNN съобщи на 2 август, че Кремъл е планирал да прехвърли ракети, но се е отказал поради дипломатически натиск. Ролята на Иран в посредничеството, или спецификата на ракетите, не са били известни по време на репортажа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама