НОВИНИ


Русия с таен проект за военни дронове в Китай?

4 2210 26.09.2024
Русия с таен проект за военни дронове в Китай?
БГНЕС

Русия е създала оръжейна програма в Китай за разработване и производство на атакуващи дронове с голям обсег за използване във войната срещу Украйна, предава Ройтерс.


„IEMZ Kupol“, дъщерно дружество на руската държавна оръжейна компания „Almaz-Antey“, е изпратил актуализиран доклад до руското министерството на отбраната, че е успяло да произведе дронове, включително G3,във фабрика в Китай. Така оръжията могат да бъдат разгърнати в „специалната военна операция“ в Украйна, терминът, който Москва използва за войната.


„IEMZ Kupol“, „Almaz-Antey“ и Министерството на отбраната в Русия не дадоха коментар. Китайското външно министерство твърди пред Ройтерс, че не е запознато с подобен проект, като добави, че страната има строги мерки за контрол върху износа на дронове или безпилотни летателни апарати. Държавният департамент на САЩ и украинското правителство също са отказали на искания за коментар, пише още Ройтерс.





Съветът за национална сигурност на Белия дом заяви, че е дълбоко загрижен от доклада на Ройтерс за програмата за безпилотни самолети на китайска компания, предоставяща смъртоносна помощ на санкционирана от САЩ руска фирма.

 

Британското външно министерство призова Китай да спре да предоставя дипломатическа и материална подкрепа за военните усилия на Русия.


„Изключително сме обезпокоени от съобщенията, че Русия произвежда военни дронове в Китай“, каза говорител.

 

„Това добавя към нарастващия брой доказателства с отворен код, че китайските компании позволяват незаконното нахлуване на Русия в Украйна. Доставката на оръжия би била пряко противоречие с изявленията на Китай, че няма да предоставя такива на съответните страни в конфликта.“

 

G3 може да измине около 2000 км (1200 мили) с полезен товар от 50 кг (110 паунда), според докладите до руското министерство на отбраната от Kupol, който беше поставен под санкции на САЩ през декември 2023 г. Образци на G3 и някои други модели дронове, произведени в Китай, са доставени на Kupol в Русия за по-нататъшни тестове, отново с участието на китайски експерти.





Пекин многократно отрече Китай или китайски компании да са доставяли на Русия оръжия за използване в Украйна, заявявайки, че страната остава неутрална.

 

Миналата седмица обаче, руският президент Владимир Путин каза, че неговата армия е получила около 140 000 дрона през 2023 г. и че Москва планира да увеличи този брой десетократно тази година.


„Който реагира по-бързо на изискванията на бойното поле, печели“, каза той на среща в Санкт Петербург за производството на дронове.

 

Превод и редакция ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама