НОВИНИ


Великобритания: Изчерпани оръжейни запаси след 2,5 години военна подкрепа за Украйна

2 2178 26.09.2024
Великобритания: Изчерпани оръжейни запаси след 2,5 години военна подкрепа за Украйна

Заместник-държавният секретар по въпросите на въоръжените сили на Обединеното кралство Люк Полард обяви, че Великобритания е изчерпала оръжейните си запаси след доставките на оръжие за Украйна в продължение на повече от две години и половина.


Полард посочи, че това важи и за други западни съюзници. Той акцентира на необходимостта страната спешно да попълни военните си ресурси, заявявайки: „Изчерпахме собствените си запаси, за да направим това“, цитиран от The Times, по време на конференция на Лейбъристката партия. Полард допълни, че поради изчерпването на националните запаси, правителството е трябвало да спре доставките за Киев в средата на 2023 г.

 

Според него, осигуряването на Украйна с оръжия е „правилното нещо“, и че лейбъристкото правителство трябва да се фокусира не само върху попълването на запасите, но и върху надеждността на доставките за Украйна. Полард изрази мнение, че много западни държави са дарили по-голямата част от ресурсите, с които разполагат, и добави, че сме свидетели на формирането на по-широки търговски отношения в контекста на оръжейните доставки.

От началото на войната в Украйна, започнала през февруари 2022 г., икономиката на Обединеното кралство се е сблъскала с редица предизвикателства, включително рязко повишаване на цените на енергията заради глобалните санкции срещу Русия. Освен това, ангажиментът на Лондон за военна помощ на Украйна е оказал допълнителен натиск върху публичните финанси, увеличавайки дълга на страната.

 

Според доклад на Националната сметна палата, Обединеното кралство ще трябва да отдели 2,71 млрд. паунда (3,6 млрд. долара) за попълване на запасите, а стойността на военното оборудване, дарено на Украйна, е около 171,5 млн. паунда. Разликата в стойността на дареното оборудване и разходите за подмяната му е свързана с амортизацията на по-старото оборудване и плановете за придобиване на по-съвременни модели.

 

От 2023 г. Обединеното кралство е намалило даренията от собствения си арсенал, за да не компрометира военната си готовност. Като цяло, страната е ангажирана да предостави военна помощ на Украйна в размер на 7,8 млрд. паунда между януари 2022 г. и март 2025 г. Разходите на Великобритания за бойни операции нарастват, достигайки 2,9 млрд. паунда през финансовата 2022-2023 г., което е най-високото ниво от разполагането на Обединеното кралство в Афганистан през 2011-2012 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама