СВЯТ


ООН: Антимикробната резистентност може да убие 10 милиона души годишно до 2050 г

0 2194 26.09.2024
ООН: Антимикробната резистентност може да убие 10 милиона души годишно до 2050 г

Днес ООН ще проведе среща на високо ниво, посветена на антимикробната резистентност, която може да бъде причина за смъртта на 10 милиона души годишно до 2050 г.


Темата на форума е: "Инвестиране в настоящето и осигуряване на бъдещето: ускоряване на глобалните, регионалните и националните действия срещу антимикробната резистентност."

 

Резистентността възниква, когато вируси, бактерии и гъбички престанат да реагират на лечението с лекарства. ООН подчертава, че проблемът няма граници и никоя държава не може да се справи с него сама. Целта на събитието в Ню Йорк е да насърчи световните лидери да предприемат спешни мерки, за да осигурят ефективно лечение на заболявания при хора, животни и растения, както и да гарантират продоволствена сигурност, икономическо развитие и защита на околната среда.

 

В навечерието на международната среща, Европейската комисия стартира кампания срещу антимикробната резистентност, озаглавена "Победи микроба", насочена към младите хора, родителите и учителите. В Брюксел обявиха, че през ноември ще пуснат видеоигра, в която геймърите ще трябва да спасят човечеството от микробите, докато се запознават с болестите и основите на биологията и физиологията.

 

Антимикробната резистентност може да се окаже най-голямата съвременна заплаха за здравето, с потенциал да доведе до смъртта на 10 милиона души годишно до 2050 г. - повече, отколкото умират от хронични заболявания като рак, и да принуди 24 милиона души да потънат в крайна бедност, предупреждават от Еврокомисията.
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама