НОВИНИ


Няма да има промени в Закона за закрила на детето, депутатите ги отхвърлиха

0 2177 26.09.2024
Няма да има промени в Закона за закрила на детето, депутатите ги отхвърлиха

НС отхвърли на първо четене всичките пет проекта за промени в Закона за закрила на детето. Най-спорни бяха предложенията, които се отнасят до смяната на пола на лица под 18 години. Проектът на ИТН предвиждаше пълна забрана, в едно от предложенията на ПП-ДБ се даваше такава възможност - по медицинска препоръка, ако съществува сериозна опасност за здравето и живота на децата.


Освен срещу проекта на ИТН, депутатите от ПП-ДБ гласуваха против собствените си 4 предложени, предаде БНР.





След гласуването в зала един от вносителите на проекта, допускащ смяна на пола по медицинска препоръка - Катя Панева, изрази удовлетворение от отхвърлянето му и напомни, че тази процедура и сега е забранена за лица под 18 години:

 

"Ние от коалиция ПП-ДБ сме наясно с това. Никой от нас не искаше да се занимава с подобни теми, които не съществуват, но, имайки предвид това, което се случи със закона на "Възраждане", които внесоха - за така наречената LGBT пропаганда, ние трябваше да предприемем някакви действия и да минимизираме щетите, които щеше да нанесе законът на ИТН. Нашият законопроект предлага и защитава именно децата и лекарите тогава, когато трябва медицината да се намеси".

 

Георги Иванов от „Възраждане“ получи наказание забележка от председателя на НС Рая Назарян заради обвинение към ПП-ДБ, че подкрепят педофилията, тъй като в 47-мия парламент отказали да подкрепят предложение за по-строги санкции за това престъпление. Зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Божидар Божанов отговори:

 

"Знаете, че един от законопроектите е именно за ограничаване на престъпленията, на сексуалните посегателства срещу малолетни, така че този коментар беше абсолютно несъстоятелен".

 

Най-много гласове - 79, но недостатъчно, получи проектът на ИТН. Сред отхвърлените предложения е и забраната за политическата пропаганда в училище, ограниченията за заемане на длъжности, свързани с работа с деца от осъдени за сексуални посегателства и забраната за продажба на алкохол, тютюневи изделия и райски газ на деца.





Депутатите включиха в дневния си ред повторно обсъждане на промените в Закона за адвокатурата, които бяха върнати с вето от президента Румен Радев.

 

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще бъдат обсъдени и приетите на извънредна Енергийна комисия вчера актуализирана пътна карта за климатична неутралност и проект на решение, който предвижда придобиване от държавата на дълготрайни активи на мини "Марица изток".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама