НОВИНИ


България подготвя предоговаряне на Плана за възстановяване: Въглищните централи ще работят до 2038 г

10 2195 26.09.2024
България подготвя предоговаряне на Плана за възстановяване: Въглищните централи ще работят до 2038 г

В срок до края на септември България трябва да предложи на Европейската комисия предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта за въглищните централи, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на брифинг в парламента.


48-ото Народно събрание единодушно реши да задължи Министерския съвет да направи промени в ПВУ, включително да отпадне ангажиментът за намаляване на въглеродните емисии от производството на електрическа енергия с 40% спрямо базовата 2019 г. Това ще позволи на въглищните електроцентрали да функционират без ограничения до 2038 г.

 

"Планираме до 30 септември да представим предложението за предоговаряне на ПВУ, включително и за глава RePowerEU", добави министърът.

Той подчерта, че преговорният процес трябва да приключи в рамките на годината и да бъде осигурен финансов ресурс през ПВУ. В преговорната позиция на страната ще бъдат включени предложения, свързани с мините, както и пътната карта за климатична неутралност.

 

"Получихме коментари от синдикатите и проведохме преговори относно средствата за възстановяване и рекултивация на терени в мините", обясни председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

 

Той уточни, че последната версия предвижда Министерският съвет да предприеме действия за финансиране на концесионерите, отговорни за възстановяването на нарушените терени, съобщи actualno. Финансирането ще се осъществи чрез новоучредено дружество, в което министърът на енергетиката ще бъде едноличен собственик на капитала. Синдикатите ще имат представителство в органите на това дружество, което ще управлява европейските средства за възстановяване и рекултивация.

 

"500 млн. лв. ще бъдат заделени в ПВУ за рекултивация, които ще бъдат предоставени на новосъздадено дружество, отговарящо за финансирането на мините и концесионерите", поясни Добрев. С този последен вариант се е намерил компромис, който адресира притесненията на синдикалните организации.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама