НОВИНИ


Разкази на Здравка Евтимова бяха издадени във Великобритания

2 2206 27.09.2024
Разкази на Здравка Евтимова бяха издадени във Великобритания
Здравка Евтимова

Нов български успех в литературата зад граница - книга с разкази на писателката Здравка Евтимова бе издадена във Великобритания.


На 3 септември 2024 г. беше публикуван сборникът ѝ с разкази LAURA AND OTHER STORIES, издателство Snuggly Books, Единбург. Съставител и редактор на сборника е английският писател и литературен критик Куентин Крисп. 





В сборника са включени четири дълги разказа, писани на английски език. Това е поредното признание за таланта на пернишката авторка, която е една от най-издаваните и превеждани съвременни български писатели.

 

Нейни разкази са издавани в 32 страни на света. Говори и пише на български, английски, френски, немски и руски език.

 

През 2015 г. разказът й „Кръв от къртица“ е включен в учебниците по английски за гимназиалния курс в Дания, от януари 2019 г. същият разказ е включен в учебник за преподаване знания по литература за прогимназиите в САЩ. Разказът й Seldom („Рядко“) е включен в антологията „Best European Fiction 2015“ („Най-добра европейска проза 2015 г.) на издателство Dalkey Archive Press, САЩ (2015). „Твоят ред е“ е един от десетте наградени разказа в световния конкурс за къс разказ на тема „Утопия 2005“ в град Нант, Франция. Този разказ е включен в антологията „Утопия 2005 – десет писатели от цял свят“. „Васил“ е един от десетте разказа, спечелили в конкурса за къс разказ от цял свят на радио Би Би Си, Лондон (2005).


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама