НОВИНИ


Австрийските избори: Крайната десница на път към успех?

8 2162 27.09.2024
Австрийските избори: Крайната десница на път към успех?

В неделя в Австрия ще се проведат парламентарни избори, а крайнодясната Партия на свободата заема добра стартова позиция и има реален шанс да спечели вота, според социологическите допитвания.


Въпреки това, миграцията не е основната тревога на австрийците. Хората са по-загрижени за инфлацията, рецесията в икономиката и бюджетния дефицит от 20 милиарда евро. Петте водещи партии предлагат различни решения за преодоляване на този проблем. Темата за миграцията бе най-горещо обсъждана в заключителния дебат, разказа журналистът Весела Владкова, съобщи БНР.

 

"Възелът е много здраво стегнат и не е ясно какво управление ще излезе в понеделник сутринта", коментира тя.

 

Относно резервите на Австрия към пълноправното членство на България и Румъния в Шенген, Владкова подчерта, че дори ако консервативната Народна партия спечели изборите, не бива да се очаква бърза развръзка. Тя напомни, че сегашното правителство е наложило ветото и изрази песимизъм: "Шенген, какъвто е замислен от 80-те години, на практика не функционира. Австрия отдавна е възстановила граничния контрол, както и Германия, а за Унгария да не говорим. Докато не заработи новият миграционен пакт на ЕС, не вярвам в добри решения за България."

 

В навечерието на парламентарния вот за първи път се очаква да се формира тройна коалиция във Виена. Досега не е имало нужда от три партии, за да се създаде стабилна коалиция, коментира Владкова.

 

"Ситуацията изглежда така: всички са срещу крайната десница, въпреки че тя води в допитванията. Никой не желае да влезе в коалиция с Херберт Кикл, лидера на Партията на свободата. Единствено Народната партия оставя вратичка отворена, тъй като не е ясно какви мнозинства ще се формират в парламента след изборите. Засега те отказват да работят с Кикл лично, но дали това не означава, че ще се коалират с неговата партия под различни лица, остава неясно."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама