НОВИНИ


Археолози откриха великолепни стенописи в Мелник след 700 години под земята!

1 2189 27.09.2024
Археолози откриха великолепни стенописи в Мелник след 700 години под земята!
БГНЕС

След близо седем века под земята археолози направиха забележително откритие на великолепни стенописи в Мелник.


„На това място има два големи храма – един от Средновековието и един от Възраждането. Храмът от Средновековието е построен в края на 13-ти и началото на 14-ти век. От разрушените стенописи, които са останали от него, ние успяваме да издигнем по-големи парчета, които показват изключителното майсторство на хората, които са ги създали“, обяснява гл. ас. д-р Методи Златков от Националния археологически институт с музей при БАН, съобщи btv.

 

„Новата църква, която ги покрива отгоре, е построена в средата на 19-ти век, а те преди това са били погребани там – тоест някъде в началото на 19-ти век“, пояснява д-р Златков.

 

Той добавя, че откритите стенописи не са важни само за науката, а имат и значителна художествена стойност. „Това е така, защото те са с изключително високо качество. Въпреки лошото състояние на тези фрагменти, ние успяваме да сглобим значителни части от тях“, допълва д-р Златков.

 

Към момента по стенописите работи реставратор в лабораторията на Националния археологически институт с музей при БАН. За първи път части от тях ще бъдат показани на годишната изложба „Българска археология“ през февруари в Националния археологически институт с музей. Откритите стенописи са били погребани под земята повече от два века.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама