НОВИНИ


Д-р Гергана Николова: Личните лекари трябва да поемат водеща роля в телемедицината

3 2158 27.09.2024
Д-р Гергана Николова: Личните лекари трябва да поемат водеща роля в телемедицината
Д-р Гергана Николова БГНЕС

Въвеждането на нов модел за оказване на медицинска помощ предизвиква въпроси, свързани с телемедицинските прегледи. Липсва ясно определение за тях, а детайлите остават неясни. Това заяви д-р Гергана Николова, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.


Според нея е неясно как може да се осъществи цялостен профилактичен преглед с наличните възможности на телемедицината. Д-р Николова изрази мнение, че в момента е по-разумно да се осигури транспорт за пациентите, отколкото да се разчита на дистанционни прегледи, съобщи БНР.

 

Личният лекар повдигна въпроси относно лицензирането на лекарите, извършващи телемедицински услуги, включително и на тези, работещи извън страната. Неясни остават и аспектите на контрол, санкции при проблеми, и съхранение на информацията.

 

„Медицинските специалисти на първа линия трябва постепенно да внедрят дистанционните услуги, без да поставят в риск живота и здравето на пациентите“, призова д-р Николова в предаването "Преди всички".

 

Тя добави, че в малките населени места пощенските станции ще предоставят електронни административни услуги. Въпреки напредъка, достъпът до електронно досие и идентификация на пациентите остава ограничен. Според д-р Николова, към момента достъпът до медицински грижи в България е един от най-лесните в Европа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама