НОВИНИ


Почина Маги Смит: Легендарната британска актриса оставя следа в киното

1 2325 27.09.2024
Почина Маги Смит: Легендарната британска актриса оставя следа в киното

Прочутата британска актриса Маги Смит почина на 89-годишна възраст, съобщават медиите в Обединеното кралство. Тя бе обичана заради своите роли в сериали и филми като „Имението Даунтън“ и „Хари Потър“. През 1990 г. Смит получава рицарската титла дама от кралица Елизабет Втора.


Кончината ѝ беше потвърдена от двамата ѝ сина, Крис Ларкин и Тоби Стивънс, които споделиха: „Тя си отиде спокойно в болницата рано сутринта на 27 септември. В края беше заобиколена от приятели и семейство. Оставя след себе си двама сина и петима внуци, опустошени от загубата на изключителната си майка и баба. Благодарим ви за подкрепата и молим за уединение.“

 

Смит проявява интерес към ролите на остроумни жени още в началото на кариерата си. Международно признание получава с ролята си на учителка в

 

„Разцветът на госпожица Джийн Броуди“, за която печели „Оскар“ през 1970 г. Тя споделя, че в началото е получавала само комедийни роли, но успява да разшири диапазона си с драматични образи на сцената на Националния театър в Лондон, поканена лично от Лорънс Оливие през 1962 г.

 

Родена през 1934 г., Смит израства в Оксфорд и започва кариерата си в местния театър. Първата ѝ по-голяма роля е през 1958 г., но голямото признание идва с „Оскар“-а за „Разцветът на госпожица Джийн Броуди“. В кариерата си печели още един Оскар през 1979 г. за поддържаща роля.

 

През 80-те години тя успешно гради кариера както в киното, така и на театралната сцена, работейки с известни актьори като Шер и Джуди Денч. По-младата публика я познава като Минерва МакГонагъл в поредицата „Хари Потър“, но най-внушителният ѝ образ остава на Вайълет Кроули, графиня на Грантъм, в „Имението Даунтън“.

 

Смит е носителка на две награди „Оскар“, пет „Бафта“, три „Златен глобус“, четири „Еми“, една „Тони“ и пет от Гилдията на актьорите в САЩ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама