НОВИНИ


Орбан се самопредложи за посредник между България и Северна Македония

8 2146 28.09.2024
Орбан се самопредложи за посредник между България и Северна Македония
Виктор Орбан

Унгария е готова да посредничи между България и Северна Македония, за да бъде намерено решение, "което да е приемливо и за двете страни", каза на пресконференция в Охрид след съвместно заседание на министри от Унгария и Северна Македония премиерът на Унгария Виктор Орбан. Той определи като историческа грешка, за която не вижда причина, разделянето на Северна Македония и Албания по пътя за присъединяване към ЕС. Пресконференцията беше излъчена по правителствения канал в интернет.


„Народите и държавите от Западните Балкани заслужават много повече от това, което получават от Брюксел. Северна Македония е кандидат за членство в ЕС от 2005 г. заедно с Хърватия. Оттогава хърватите вече са членове на ЕС, а преговорите със Северна Македония дори не са започнали. Това е историческа грешка, която може да се увеличи, защото страната ще бъде поставена зад Албания, за което не виждам причини. Предизвикателство за правителството ще бъде да се бори с това нечестно отношение“, каза Орбан на съвместната пресконференция с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски.





С други думи - пропаганда в полза на Русия: Европейския съюз не се отнася с вас добре, защо изобщо да се стремите към него. И нито дума, че за членство в ЕС трябва да се изпълняват условия. Вписването на българите в конституцията е едно такова условие.

 

„Северна Македония има конфликт с България, който блокира процеса на присъединяването им към Европейския съюз. Сметнахме, че задължително трябва да посетим страните, които са в най-трудно положение по отношение на присъединяването към ЕС, и да им помогнем в решаването на съществуващите конфликти“, каза Орбан в интервю за унгарското радио „Кошут“. На 26 септември той пристигна на двудневно посещение в РСМ, начело на делегация от 10 министри.

 

„Ако искаме да транспортираме нашите стоки до Унгария, след като са пристигнали по море, пътят ни до гръцките пристанища води през Северна Македония. Икономическото сътрудничество между двете страни е много важно“, каза още той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама