НОВИНИ


Украйна почита жертвите на клането в Бабин Яр

13 2226 29.09.2024
Украйна почита жертвите на клането в Бабин Яр
БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза в неделя 83-тата годишнина от нацисткото клане на повече от 30 000 евреи в пролома Бабин Яр край Киев през 1941 г.


Това е най-голямото клане, извършено от германците и техните местни сътрудници над еврейското население в Украйна по време на Втората световна война.

 

„Бабин Яр е ужасяващ символ, който показва, че най-отвратителните престъпления се случват, когато светът избере да игнорира, да мълчи, да остане безразличен и няма решимостта да се изправи срещу злото“, написа Зеленски, самият който е евреин в социалната мрежа X.

 

По официални данни между 100 000 и 150 000 души - включително евреи, роми, съветски военнопленници и други украинци - са били убити в Бабин Яр между 1941 и 1942 г., по време на нацистката окупация на Украйна.





„Бабин Яр е ярко доказателство за жестокостите, на които са способни режимите, ръководени от лидери, които разчитат на сплашване и насилие“, добави Зеленски в препратка към руския президент Владимир Путин, който през февруари 2022 г. нареди инвазията в Украйна.

 

„Във всеки един момент те не са по-различни. Но отговорът на света трябва да бъде различен. Това е урокът, който светът би трябвало да е научил“, каза още украинският държавен глава.

 

На мястото на Бабин Яр има паметник, издигнат от съветските власти през 1976 г. в памет на „съветските граждани и военнопленници“, убити по време на клането, без да се споменават конкретно еврейските жертви. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама