НОВИНИ


Експертът Иван Анчев: Хизбула е в пореден тежък нокдаун

3 2166 30.09.2024
Експертът Иван Анчев: Хизбула е в пореден тежък нокдаун
БГНЕС

Бяха изпуснати много възможности за дипломация, посочи пред БНР експертът по контратероризъм и международна сигурност Иван Анчев, който е и директор на Центъра за изследване на глобални хибридни заплахи. Коментарът му идва на фона на увеличаващото се напрежение между Израел и Хизбула.


"Напрежението между двете страни на границата ескалира, за да станем свидетели на безпрецедентни удари с ракети от страна на Хизбула по Северен Израел, което доведе до ответен удар на Израелската държава паралелно с ужасяващата атака на 7 октомври 2023 г. откъм Ивицата Газа от Хамас", припомни той.

 

По думите му проблемът с Газа не е никак лесен за решаване. Специалистът смята, че възможностите за решаване на проблемите, които има в момента по северната граница на Израел и с Газа, са в ръцете на самите ислямски държави. 



"Играчите са регионални и те са в съседните на Ливан и Газа държави", подчерта Анчев.

 

Той каза още, че арабските държави (Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн, ОАЕ) не са реагирали по никакъв начин по отношение на смъртта на Хасан Насрала. Според него тяхната реакция е била изключително сдържана.

 

Хизбула е в пореден тежък нокдаун, изказа мнението си експертът и поясни:

 

"Да се слага Хизбула и под някаква форма думата жертва в едно и също изречение е абсолютно погрешно и дълбоко нередно".

 

Предприемането на сухопътна операция не е лесно решение, допълни той. Според него военно предизвикателство би била една сухопътна операция в гъсто населен район като Южен Ливан. Анализаторът определи досегашните действия на Израел като изключително успешни.



Анчев се надява да се видят реални опити за редуциране на напрежението. По думите му никой, освен Кремъл, няма полза от разрастване на конфликта в Близкия изток.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама