НОВИНИ


ОАЕ осъждат нападение на резиденцията им в Судан: 'Зверска атака' от армията

2 2165 30.09.2024
ОАЕ осъждат нападение на резиденцията им в Судан: 'Зверска атака' от армията
Хартум БГНЕС

Обединените арабски емирства (ОАЕ) съобщиха рано в понеделник, че резиденцията на техния посланик в суданската столица Хартум е била атакувана от военен самолет на суданската армия.


Външното министерство на ОАЕ осъди атаката като "зверска", подчертавайки, че е причинила значителни щети на сградата, предаде Ройтерс. Суданската армия все още не е коментирала обвинението. Тя многократно е обвинявала ОАЕ в предоставяне на оръжия и подкрепа на паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) в продължаващата 17-месечна война в страната. ОАЕ отричат тези обвинения, но според наблюдатели на ООН, те са достоверни.

 

Войната в Судан започна през април миналата година между суданската армия и RSF точно преди прехода към свободни избори. ООН съобщава, че почти 25 милиона души, или половината от населението на Судан, се нуждаят от хуманитарна помощ, а гладът заплашва страната, като около 8 милиона души са принудени да напуснат домовете си.

 

Министерството на външните работи на ОАЕ подчерта важността на защитата на дипломатическите сгради и резиденции в съответствие с международните договори и практики, регулиращи дипломатическите отношения.

 

Превод и редакция: Frognews 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама