НОВИНИ


Над 6000 души евакуирани в Румъния заради наводнения и лошо време

0 2191 30.09.2024
Над 6000 души евакуирани в Румъния заради наводнения и лошо време
личен архив

През последното денонощие в Румъния са евакуирани 6014 души от 28 населени места в окръзите Арджеш, Брашов, Галац и Васлуй поради неблагоприятните метеорологични условия и риск от наводнения. Това съобщи Главният инспекторат за извънредни ситуации на страната. Мярката е предприета след трагичния инцидент преди две седмици в окръг Галац, където придошли води отнеха живота на седем души.


Морският и речният трафик е временно прекратен, а маневрите в пристанищата на окръзите Констанца и Тулча също са спряни заради силните ветрове и лошото време.

 

В рамките на последните 24 часа, неблагоприятните метеорологични условия са причинили щети в 116 населени места в 29 окръга. Дървета и стълбове, съборени от вятъра, са повредили много автомобили и сгради.

 

"Ситуацията е под контрол," заяви ръководителят на Главния инспекторат за извънредни ситуации, Раед Арафат, цитиран от Диджи24.

Учебните занятия са отменени в 25 населени места в Галац.

 

Жълт код за проливни дъждове е обявен за регионите Молдова, Добруджа и централна и източна Мунтения, където се очакват и силни пориви на вятъра със скорости от 70 до 90 км/ч. В Източните и Южните Карпати дъждът ще премине в сняг. Първоначалната снежна покривка за сезона вече е регистрирана при езерото Бъля Лак във Фъгърашките планини в окръг Сибиу, където в неделя термометрите показваха около нулата. Оранжев код за наводнения е в сила за шест окръга: Харгита, Муреш, Ковасна, Нямц, Бакъу и Вранча.

 

Този уикенд Румъния беше ударена от две сериозни метеорологични явления. Циклонът "Ашли" премина от запад на изток, като пикът на влиянието му беше вчера вечерта в Букурещ и южните окръзи. В същото време нивото на река Дунав също се е повишило значително.

 

 

Превод и редакция: Frognews 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама