НОВИНИ


Краят на една ера: Последната въглищна електроцентрала във Великобритания спира работа

2 2506 30.09.2024
Краят на една ера: Последната въглищна електроцентрала във Великобритания спира работа
pixabay

Последната британска електроцентрала, работеща с въглища, официално спира работа днес. Централата в Ратклиф-на-Соър, разположена в централна Англия, ще приключи последната си смяна в полунощ, с което ще сложи край на повече от 50 години експлоатация.


Това събитие бележи края на 142 години производство на електричество от въглища във Великобритания, съобщава Асошиейтед прес.  Собственикът на централата, компанията "Юнипър" (Uniper), уточнява, че част от служителите (около 170 души) ще продължат да работят по време на процеса на извеждане от експлоатация, който ще продължи две години. Британското правителство разглежда затварянето на централата като ключов момент в прехода на страната към възобновяеми енергийни източници.

 

Енергийният министър Майкъл Шанкс заяви, че "епохата на въглищата приключва", но отбеляза, че въглищните работници могат да се гордеят с работата си през последните 140 години, захранвайки страната. Великобритания става първата държава от Г-7, която прекратява използването на въглищни електроцентрали.

 

През 1990 г. над 80% от електричеството на Острова е генерирано от въглища. Към 2012 г. този процент вече е спаднал на 39%, а до 2023 г. въглищата генерират едва 1% от електроенергията. Сега над половината от електричеството на Великобритания идва от възобновяеми източници като вятър и слънце, докато останалото се осигурява от природен газ и ядрени централи​.

 

 

Превод и редакция: Frognews 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама