НОВИНИ


Милен Керемедчиев: "Хизбула“ започва партизанска война в Европа?

3 2265 30.09.2024
Милен Керемедчиев:
В готовност за отговор

Групировката „Хизбула“ е обезглавена и обезкървавена след брилянтно проведената военна операция на Израел, но все още не е загубила напълно своите съпротивителни сили, а това, което е по-опасно за нас европейците, е, че може да започне партизанска война на нашия континент, каза по бТВ бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев.


Хасан Насрала, който бе убит при ударите в Ливан през последните дни, беше човека, който даде зелена светлина за атентата в Сарафово, а той бе сред най-големите в Европа. Такъв тип отмъщения заради убийството му е много вероятен и е много по-постижим за обезкървената и обезглавена „Хизбула“, добави той.

 

„Между оцелелите командири на „Хизбула“ вече няма никаква комуникация. Цялото военно ръководство на групировката е унищожено. Затова ще има и сухопътна операция. Израел може много бързо да навлезе в ливанската територия“, коментира Керемедчиев.

 

„Тази военна операция на Израел ще влезе в учебниците и ще изучава от специалните служби по целия свят, защото има сблъсък на армия, която оперира с прийоми от миналото („Хизбула“), с остарели ракети, с пейджъри срещу въоръжена със съвременни средства войска. Израел показа какви ще са военните операции в бъдещето“, добави той.

 

„Този сблъсък показва, че тези армии от миналото нямат бъдеще, защото видимо е, че начина, по който оперират, не води до успех. Червената линия бе прекрачена с изстрелването от страна на „Хизбула“ на първата балистична ракета и Израел осъзна, че вероятността Иран да снабди с такива оръжия и хутите, и групировката в Ливан е много голяма. Затова и предприеха тази масирана атака“, заяви бившият заместник-министър.

 

„Има още няколко стъпки, които израелската армия ще трябва да предприеме. Най-вероятно войната ще завърши със сухопътна операция“, прогнозира той.

 

„Операцията с пейджърите прозвуча малко смехотворно, но става въпрос за изваждане от строя на над 3000 командири. В момента, в който тези устройства гръмнаха, тези хора, тръгнаха да търсят помощ, т.е. излязоха от своите скривалища. По този начин израелската армия разбра тяхното местоположение. Последваха въздушни атаки на израелските ВВС в кварталите, където са се крили тези ръководители“, обясни експертът.

 

„Убийството на Насрала е голям успех за израелската армия. Той се бе превърнал в „Хизбула“, най-влиятелният политически лидер в Ливан беше. Няма червени линии, които тя да не прекрачи“, подчерта той.

 

„Целта на сухопътната операция няма да е завземане на целия Ливан, а създаване на буферна зона, за да могат да се завърнат израелските граждани в своите домове“, изтъкна Керемдчиев.

 

„САЩ стават все по-ангажирани с този конфликт. Затова и Иран не желае точно сега пряка конфронтация с Израел“, подчерта той. „Определени клетки в Израел и в Европа може да бъдат активирани. Може израелски компании и мисии да станат цели“, предупреди бившият заместник-министър.

 

Според него хутите не са противник, който трябва да бъде подценяван. Видяхме, че те успяха да спрат цялото корабоплаване през Червено море, каза още той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама