НОВИНИ


Арабистът проф. Владимир Чуков: Бенямин Нетаняху е човек с 9 живота

1 2193 01.10.2024
Арабистът проф. Владимир Чуков: Бенямин Нетаняху е човек с 9 живота
Владимир Чуков

Арабистът проф. Владимир Чуков коментира в сутрешния блок на БНТ ситуацията в Близкия Изток - Ливан, Иран, Израел. "Идеята на Израел беше Хамас да бъде изкоренен тотално, тъй като превзе ивицата Газа и направи незаконно правителство, докато Хизбула е държава в държавата - Ливан, която е международно призната", обясни той.


На въпрос може ли да има прогнози, той отговори, че му е трудно да ги направи. "Бенямин Нетаняху е човек с 9 живота", напомни проф. Чуков и поясни, че религията е всъщност в основата на всичко.


По думите му Хизбула е организация, създадена от Иран и затова им е много по-приближенаь отколкото Хамас.

 

"Долината на границата между Ливан и Сирия е създадена от ПКК - кюрдите - тоест Хизбула и ПКК имат едно и също родно място. 90-те години надделя по-лекият вариант и Хизбула се превърна в партия, която реално управлява. Естеството на ливанското общество им дава възможност дори представители на другите конфесии - сунити, хриситяни, да бъдат командвани от Хизбула, защото техните избиратели са от Хизбула".

 

Той обясни още, че Иран е давал на Хизбула бюджет от около 800 млн. долара годишно - повече от военния бюджет на ливанската армия.

 

"Няма как да ги хвърлят в канавката и да се откажат от тях, но в един момент има едно неприпокриване на интересите между центъра - държавата майка, и отделните проксита".


Според проф. Чуков Иран се намира в много тежка криза, макар с появата на новия им президент Пезешкиан да надделяват тенденциите за сближаване със Запада и САЩ. Основната цел на Иран е да паднат санкциите.

 

Владимир Чуков коментира още, че Техеран няма причина да се намесва в изборите в САЩ, защото е в техен интерес демократите да запазят властта.

 

"Барак Обама подписа яденото споразумение с тях. Джо Байдън беше човекът, който не сключи сделка с Иран да прекратят техните нападения в Персийския залив, а те да не им преведат едни замразени авоари".

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама