НОВИНИ


Иван Анчев: Гражданите на Ливан са заложници на терористичната организация Хизбула

4 2014 01.10.2024
Иван Анчев: Гражданите на Ливан са заложници на терористичната организация Хизбула
Иван Анчев

"Не трябва да имаме съмнение кои са Хизбула - една огромна част от гражданите на Ливан са заложници на една терористична организация, която извършва ежедневни нападения. В Израел има около 1 милион жители от арабски произход, които живеят в мир и съгласие с Израел, без да има помисъл за терористична активност". Това каза Иван Анчев, съпредседател на Атлантическия съвет в България, в ефира на NOVA.


След като Израел предприе сухопътна операция, докъде ще стигне ескалацията на конфликта? Темата коментираха Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика, и Иван Анчев, съпредседател на Атлантическия съвет в България.



„В България познаваме Хизбула от атентата в Бургас”, припомни Весела Чернева. „Целият разказ за това как изглеждат Хизбула, Хамас – той не е нов  за нас. Помня го ясно от преди повече от 10 години”, коментира Чернева.

 

„В момента много се говори за „ос на съпротивата”. Това са Хизбула, Хамас, хутите, които правят огромни проблеми за корабоплаването в Червено море, има и милиции в Ирак и Сирия. Сега тази т.н. ос е силно разклатена. В момента виждаме връщане на инициативата в ръцете на Израел, но и, според мен, едно преместване на баланса в Близкия изток. Този нов импулс никак не е нежелан за страни като Саудитска арабия, ОАЕ. Иран отслабва, Израел пое инициативата. Тази ос, която създаваше много нестабилност, в момента изглежда отслабена”, заяви Весела Чернева.  

 

„Съгласен съм, че има промяна на баланса в Близкия изток, но той трябва да бъде разглеждан по няколко различни вектора”, заяви Иван Анчев. „От една страна имаме Иран, който подкрепя тази „ос на съпротивата”, както вие я нарекохте. Аз я наричам „ос на злото”, защото това са терористични организации. Не трябва да имаме съмнение кои са Хизбула. Да припомним 18 юли 2012 година. Преди това имаше поредицата от атентати в Ливан. Да отбележим това, че при 5 милиона и половина население в Ливан всички те са заложници, или поне една огромна част от тези граждани на Ливан са заложници на една терористична организация, която извършва ежедневни нападения”, заяви Иван Анчев.

 

Хизбула е този сегмент, който държи като заложник цялото общество, държи като заложник ливанската армия, която е по-малка като мощ и сила от самата Хизбула. Аз съм човек, който е работил по линия на контратероризма и няма как да сложа в едно изречение Хизбула, Хамас и „жертва” и да тръгна да ги съжалявам”, каза Анчев.

 

Той подчерта, че данните за жертвите и ранените в Газа идват от министерството на здравеопазването там, което се контролира от Хамас.

 

„В Израел има около 1 милион жители от арабски произход, които живеят в мир и съгласие с Израел, без да има помисъл за терористична активност”, каза Анчев.



Весела Чернева подчерта, че атаките срещу цивилното население на Газа са неприемливи и не е трябвало да се стига до такъв тип операция. Но пак припомни датата 7 октомври и взимането на израелските заложници.  

 

„Иран почти не реагира. И за САЩ, и за Европа, допълнителната ескалация е нежелана, особено в следващите месеци преди и след американските избори. Не мисля, че ще има увеличаване на военните действия. По-скоро трябва да видим, кой ще влезе във вакуума в Южен Ливан. Ще може ли ливанската армия, ливанското правителство, да влезе в този вакуум и да създаде стабилизация там”, заяви Чернева.

 

Анчев пък припомни, че има резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2006 г., която предвижда да се създаде буферна зона между река Литани в Ливан и северната граница на Израел. Идеята е да не може никой да обстрелва Северен Израел.

 

„В момента Иран се намира в деликатна ситуация. Има новоизбран президент, който минава за по-малко консервативен, който подава знаци, че търси диалог със САЩ и Европа”, каза Анчев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама